Inginer de la centrala nucleară din Zaporojie, răpit și torturat

Inginer de la centrala nucleară din Zaporojie, răpit și torturat Centrala de la Zaporojie Sursa: Aljazeera.com

Un inginer de la centrala nucleară din Zaporojie a fost reținut ilegal de Rusia de la răpirea sa de luna trecută și este supus torturii, afirmă compania de stat ucraineană pentru energie nucleară.

Conform The Guardian, Energoatom a declarat pe Telegram:

Cu mai mult de o lună în urmă, la 23 iunie 2023, invadatorii l-au răpit pe Serhiy Potinga, inginer de securitate ocupațională al Agenției Centrale de Siguranță Aeronautică a centralei nucleare Zaporojie, ocupată temporar, care locuia în Energodar și lucra la centrală.

El a fost văzut în secția de poliție, unde rușii îi rețin pe locuitorii orașului și pe lucrătorii din Zaporojie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Serhiy, aflându-se în captivitate, este supus în mod regulat torturii și violenței fizice. Iar după tortură, invadatorii îl trimit de fiecare dată pe inginer la spital pentru a nu muri. În același timp, ei nu au depus nicio acuzație împotriva bărbatului, dar continuă să-l hărțuiască.

În centrala nucleară Zaporojie sunt plasate mine explozive

La aproape un an și jumătate de la începutul invaziei ruse din Ucraina, atacurile asupra orașelor ucrainene și riscul pentru viața civililor continuă. În timp ce trupele ruse au atacat atât Odesa, cât și capitala, cu rachete și drone pentru a șasea zi consecutiv, ONU a denunțat prezența "unor mine" la centrala nucleară Zaporojie.

Un grup de inspectori de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a vizitat uzina duminică trecută și a localizat mine într- o zonă restrânsă, între barierele perimetrale interne și externe ale complexului, după cum a explicat directorul general al organizației, argentinianul Rafael Grossi, într-un comunicat emis luni seară, scrie La Razon.

„Echipa noastră a făcut această constatare specifică la centrală și ei au răspuns că este o decizie militară și într-o zonă controlată de armată”, a spus Grossi în raport, adăugând că prezenţa unor astfel de explozivi la fața locului „este incompatibilă cu reguli și îndrumări privind siguranța nucleară”, ca și „crearea unei presiuni psihologice suplimentare asupra personalului uzinei”. În plus, ei au explicat că, în timp ce erau prezenți la centrala nucleară, aceasta și-a pierdut temporar legătura cu linia electrică principală de 750 de kilowați din cauza unei „probleme tehnice”. Pentru moment, inspecția a exclus că minele descoperite reprezentau un pericol pentru oameni, totuși, inspectorii ONU așteaptă încă să aibă acces la acoperișurile reactoarelor și încăperile turbinelor acestora, unde guvernul ucrainean asigură că a detectat prezența a ceva care ar putea fi explozivi.