Declaraţiile au fost făcute în contextul prezentării "Raportului Intercolegial", realizat benevol de reprezentanţi ai EBU, asupra situaţiei TVR.
„TVR a încheiat acum câteva săptămâni cel mai greu an din istoria sa", a afirmat Irina Radu, reiterând problemele grave cu care se confruntă instituția pe care o conduce, de audienţă, organigramă, dar mai ales cele legate de datoriile istorice de 145 de milioane de euro. Astfel, TVR a ajuns de la 22% cotă de piaţă în 2006, la 3,4% în perioada actuală, în timp ce „investiţia în programe a scăzut cu 90%”.
Irina Radu a spus că problemele TVR au fost prezentate în rapoartele de activitate din perioadele respective, dar că „Parlamentul le-a picat când a dorit să le pice”.
În plus, anul trecut, TVR a trebuit să plătească salariaţilor ce au acţionat în judecată instituţia 1.121.100 de euro. Sumele executate de salariaţi s-au ridicat la 10,5 milioane de euro, la care s-au adăugat executările din 2015, de peste 4 milioane de euro. Irina Radu a decarat că, până la 31 martie, datoriile TVR la bugetul de stat vor fi plătite, considerând că, astfel, „acestei instituţii i se dă o şansă după 10 ani de bătaie de joc”.
La rândul său, Jean Philip De Tender a remarcat că, pentru ca „Televiziunea Română să aibă succes, are nevoie de colaborarea celor doi parteneri – actorii politici şi managementul TVR, care trebuie să ajungă la nivelul următor”. El a evidenţiat nevoia de finanţare pe termen lung. „Faţă de alte ţări din Europa, nivelul de finanţare al TVR este mult mai scăzut”, a susținut De Tender, opinând că „există mult prea multă ingerinţă din partea politicului”.
În ceea ce priveşte managementul, reprezentantul EBU a susținut că în interiorul instituţiei „rolurile sunt oarecum încurcate”, referindu-se la anomalia în care Directorul General este şi preşedintele Consiliului de Administraţie al instituţiei.
Totodată, directorul Departamentului Juridic al EBU, Richard Burnley, a arătat că TVR, „un brand istoric foarte puternic”, s-a confruntat cu „un obstrucţionism politic, care a dus la un fel de paralizie”, precizând că „am fost dezamăgiţi să aflăm că a fost eliminată taxa radio-tv. E nevoie de o sursă de finanţare astfel încât televiziunea să poată supravieţui pe termen lung. Am dori să existe mecanisme de salvgardare, care să garanteze că nu mai există imixtiuni politice”.