INFRACȚIUNI ELECTORALE. Dosare penale pentru vot multiplu. Au fost 190 de sesizări și s-au dat amenzi de 6.000 de lei. Peste 800 de arestați au ales de după gratii

INFRACȚIUNI ELECTORALE. Dosare penale pentru vot multiplu. Au fost 190 de sesizări și s-au dat amenzi de 6.000 de lei. Peste 800 de arestați au ales de după gratii

La finalul scrutinului pentru alegerile europarlamentare au fost înregistrate 190 de sesizări de încălcare a legii. În 47 de cazuri s-a stabilit că sunt infracțiuni, majoritatea celor cercetați fiind acuzați că au votat de mai multe ori sau pentru că nu aveau dreptul să voteze.

Oficialii Ministerului Administrației și Internelor (MAI) au transmis că, din punct de vedere al măsurilor de ordine publică, procesul electoral s-a desfășurat fără incidente grave, fiind menținut un cadru general de legalitate, așa cum a fost și în campania electorală.

Purtătorul de cuvânt al MAI, subcomisar Monica Dajbog, a precizat că toate cele 190 de sesizări înregistrate astăzi „au fost tratate cu atenție și responsabilitate pentru a se putea stabili cu certitudine dacă este vorba de fapte penale, de contravenții sau dacă sunt doar suspiciuni ale participanților la procesul electoral – formațiuni politice, simpatizanți sau alegători.”. Ofițerul de presă a mai adpugat că, spre exemplu, 75 de astfel de sesizări, nu au fost confirmate în urma verificărilor.

Numărul total de sesizări pe care Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, le-a primit astăzi este mult mai redus decât cele de la ultimul proces electoral, din 2012, când au fost înregistrate peste 500 de situații privind posibile încălcări ale legislației electorale.

Față de cei care au încălcat regulile stabilite de legislația electorală, structurile Ministerului Afacerilor Interne au aplicat amenzi, în valoare de peste 6.000 de lei.

„Referitor la sesizările privind posibile infracțiuni, precizez că sunt înregistrate 47 astfel de situații, cele mai multe reclamații vizând fapta de a vota de două sau mai multe ori sau de a vota fără drept, infracțiune prevăzută de art. 387 din Codul Penal.”, a adăugat Monica Dajbog.

Pentru desfășurarea alegerilor în condiții de legalitate, vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea a dispus mobilizarea astăzi a 50.000 de reprezentanți ai MAI, care au menținut ordinea publică în întreaga țară și au asigurat intervenția operativă pentru gestionarea tuturor incidentelor.

Poliția Română a asigurat condițiile de exercitare a dreptului la vot persoanelor aflate în stare de arest în Centrele de Reținere și Arestare Preventivă care nu și-au pierdut drepturile electorale. Au votat, astfel 806 arestați preventiv.

„Așa cum știți, misiunea colegilor mei nu se va termina la ora 21.00, când este ora oficială de închidere a urnelor. Ei vor asigura și paza buletinelor de vot, a proceselor-verbale și a celorlalte materiale folosite în secțiile de votare pe timpul transportului către birourile electorale județene.”, a spus, în încheiere, purtătorul de cuvânt al MAI.