Informații esențiale în lupta cu pandemia. Cercetătorii au aflat cum pătrunde virusul în celule

Informații esențiale în lupta cu pandemia. Cercetătorii au aflat cum pătrunde virusul în celule Sursa foto: Arhiva EVZ

Cercetători din Canada au descoperit că virusul SARS-CoV-2 folosește zaharuri din membrana celulară pentru a pătrunde în celulă, potrivit revistei Nature Chemical Biology.

Virusul folosește glicani sau zaharuri celulare pentru a avea acces la celule. Acest mod de pătrunde nu este fără precedent. ”Surprinzător este însă faptul că nu a fost detectat până acum", a declarat Matthew McAuley, profesor la Departamentul de Chimie și președinte al Centrului de cercetare în domeniul Glicoimunologiei chimice.

Aceste zaharuri sunt alcătuite din acid sialic și o clasă de biomolecule care sunt esențiale pentru structura celulară, stocarea energiei și reglarea sistemului. Cercetătorul Universității din Alberta a explicat că până la 50 % din toate virusurile care ne infectează celulele - cel mai cunoscut fiind cel gripal - se leagă de zaharuri la receptorii celulari pentru a accesa și infecta celula.

Inițial, laboratorul a experimentat cu un pseudovirus relativ inofensiv, incapabil de replicare, care conține proteina spike din SARS-CoV-2. După obținerea rezultatelor, aceleași rezultate au fost reproduse pe SARS-CoV-2 autentic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiile au arătat că abilitatea virusului de a infecta o celulă se reduce de două până la 10 ori când producția de zaharuri la receptorii celulari este blocată. De asemenea, s-a constatat că zaharurile analizate în cadrul studiului, glicolipidele - adică zaharuri atașate la lipide (grăsimi) - se găsesc în concentrații ridicate în celulele creierului.

Legătura cu persoanele care au grupa sanguină A

Mai multe studii au confirmat faptul că SARS-CoV-2 poate pătrunde în creier și poate afecta celulele din sistemul nervos, inclusiv neuronii.

"Presupunem că aceste interacțiuni cu zahărul ar putea avea legătură cu ceea ce este cunoscut sub numele de tropism tisular, adică de celulele care susțin infecția și replicarea virală", a spus Macauley.

Descoperirile confirmă de ce persoanele cu grupa sanguină A sunt mai susceptibile la COVID-19 și mai susceptibile la un tip mai sever de infecție.