Informația momentului în România! Este vorba despre una dintre persoanele repatriate din Maroc

Informația momentului în România! Este vorba despre una dintre persoanele repatriate din Maroc Sursa: arhiva EVZ

Joi seara, o aeronavă a companiei Tarom cu cetățeni români, dar și europeni, a ajuns în țară. Tuturor le-a fost efectuat testul PCR, iar una dintre acestea a fost depistată pozitiv cu COVID-19. Din primele indicii, reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că ar fi vorba despre tulpina Delta, nu Omicron.

Situația epidemiologică și răspândirea extrem de rapidă a noii variante Omicron pune specialiștii în medicină pe jar. Conform autorităților, în Africa de Sud, locul unde a fost confirmat primul caz, noua tulpină a virusului SARS-Cov-2 a devenit dominantă, depășind numărul infectărilor cu varianta Delta.

Imediat după depistarea primul caz de infectare cu Omicron, au fost anulate toate zborurile spre Europa, însă cetățenii trebuiau să ajungă acasă. Autoritățile din România au făcut tot posibilul să își repatrieze cetățenii blocați în Africa, printre aceștia fiind și echipa de rugby de la Baia Mare. Toți pasagerii aduși de aeronavele Tarom au fost testați și le este recomandat să se autoizoleze.

Potrivit Ministerului Sănătății, au fost prelucrate 115 probe de la toți pasagerii cursei, 114 dintre acestea fiind negative.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cursa de joi seara din Maroc a avut 122 de cetățeni români și 62 de cetățeni europeni, toți testați atunci când au ajuns la București. În cazul unei singure persoane rezultatul a fost pozitiv. Conform Ministerului Sănătății, aceasta se află izolată la domiciliu, iar Direcția de Sănătate Publică va demara ancheta epidemiologică. De asemenea, având în vedere rapiditatea cu care se răspândește varianta Omicron, proba pozitivă va fi trimisă pentru secvențiere în vederea stabilirii tulpinii virusului.

„Pentru îndeplinirea procedurilor și formalităților necesare legate de realizarea zborului special, MAE, prin Ambasada României la Rabat și Consulatul Onorific al României la Marrakesh, a menținut legătura permanent atât cu cetățenii români, informându-i constant cu privire la etapele operațiunii de repatriere, cât și cu autoritățile marocane, pentru a facilita coordonarea și stabilirea tuturor detaliilor organizatorice. De asemenea, misiunea diplomatică a României la Rabat a fost în dialog permanent cu Delegația UE în Maroc și cu misiunile diplomatice ale celorlalte state membre UE acreditate în Maroc și a transmis disponibilitatea autorităților române de a sprijini transportul spre Europa și pentru alți cetățeni europeni blocați temporar, la rândul lor, în această țară, preluând și procesând solicitările acestora”, arată MAE într-un comunicat transmis joi.