Inflația a crescut puternic în SUA. Fed a majorat din nou dobânda de referinţă, şi vor mai urma astfel de măsuri. Ce înseamnă la nivel mondial
- Antonia Hendrik
- 15 decembrie 2022, 07:23
Ce se întâmplă atunci când inflația din SUA crește? Din start trebuie subliniat că se resimte în toată lumea, însemnând: creșterea prețurilor, scăderea puterii de cumpărare, valoarea pensiilor scade, de asemenea, iar ratele variabile ale dobânzilor la împrumuturi cresc şi ele în timpul inflație.
Rezerva Federală (Fed), instituţia bancară centrală din Statele Unite, a decis, miercuri seară, o nouă majorare a dobânzii de referinţă, în cadrul acţiunilor de reducere şi stabilizare a inflaţiei.
Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC), un organism din cadrul Rezervei Federale (Fed), a anunţat majorarea dobânzii de referinţă cu 0,5%, până la intervalul 4,25%-4,5%.
Declarația făcută de Fed miercuri după încheierea reuniunii
„Datele recente indică o creştere modestă a cheltuielilor şi producţiei. Ritmul apariţiei locurilor de muncă a fost solid în ultimele luni, iar rata şomajului a rămas mică. Inflaţia rămâne ridicată, reflectând dezechilibrele între ofertă şi cerere asociate pandemiei, preţurilor mai mari la alimente şi energie şi presiunilor mai largi asupra preţurilor.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei generează dificultăţi uriaşe la nivel uman şi economic. Războiul şi evenimentele asociate acestuia contribuie la intensificarea presiunilor inflaţioniste şi afectează activităţile economice globale. Comitetul este foarte atent la riscurile de inflaţie”, anunţă Rezerva Federală, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial.
Rezerva Federală se luptă să obţină un „grad ocupaţional maxim şi o rată a inflaţiei de 2% pe termen lung”
„Pentru susţinerea acestor obiective, Comitetul a decis majorarea dobânzii fondurilor federale la intervalul 4,25%-4,5%. Comitetul anticipează că va fi necesară continuarea majorărilor dobânzilor pentru a atinge o poziţie de politică monetară suficient de restrictivă astfel încât să permită revenirea inflaţiei la nivelul de 2% în timp”, subliniază Rezerva Federală.
În raport se mai spune că „Evaluările Comitetului vor lua în considerare o gamă largă de informații, inclusiv lecturi privind sănătatea publică, condițiile pieței muncii, presiunile inflaționiste și așteptările inflaționiste, precum și evoluțiile financiare și internaționale.
Au votat pentru noua politică monetară: Jerome H. Powell, președinte; John C. Williams, vicepreședinte; Michael S. Barr; Michelle W. Bowman; Lael Brainard; James Bullard; Susan M. Collins; Lisa D. Cook; Esther L. George; Philip N. Jefferson; Loretta J. Mester și Christopher J. Waller, informează apnews.com.
Când inflația este catastrofală
Inflația care ajunge la pragul de 50% pe lună se numește hiperinflație. Apare atunci când guvernul tipărește bani fără a ține cont de rata inflației. S-a întâmplat în Germania în anii 1920 și Zimbabwe în anii 2000. Hiperinflația ar putea duce la un colaps economic al SUA, şi nu numai.
Sfatul economiştilor: Dacă inflația s-ar apropia vreodată de hiperinflație, cea mai bună apărare este să cumpărați aur sau orice monedă care nu este legată de dolar.
Creșterea prețurilor poate fi un indiciu al unei economii în creștere foarte rapidă. Oamenii cumpără mai mult decât au nevoie pentru a evita prețurile mai mari de mâine, care alimentează, la rândul lor, cererea de bunuri și servicii, iar furnizorii nu pot ține pasul. Mai important, nici salariile nu pot ține pasul, mai spun economiștii.