Europa nu scapă de inflație. Socialismul lui Orban și criza din Ungaria

Europa nu scapă de inflație. Socialismul lui Orban și criza din Ungaria Sursa foto: Arhiva EVZ

Inflația își pune amprenta asupra continentului european. Efectele taxei ascunse se reflectă în costul traiului zilnic, tot mai mare. Cel mai elocvent exemplu este Ungaria, unde măsurile socialiste ale lui Viktor Orban

În pofida faptului că inflația din Ungaria încetinește, procentul este în continuare unul ridicat. Ultimele date furnizate de Oeconomus, indică o scădere de aproape trei procente. De la 20,1% la 17,6% pentru perioada iunie-iulie an curent. La nivelul Uniunii Europene este cea mai spectaculoasă scădere a ratei de inflație.

Românii mai primesc o lovitură! Inflația a trecut pragul de 10%. Şi nu e totul. BNR vine cu o veste şi mai proastă

sursa: Arhiva EVZ

Ungaria, campioană absolută a Europei la capitolul inflație

Dar acest lucru nu se reflectă și prețul alimentelor de la raft. Lună de lună am plătit cu 0,3% mai mult pe produsele de bază. O valoare despre care specialiștii afirmă că tinde spre valorile normale. Iar măsurile socialiste ale lui Viktor Orban n-au funcționat.

Cu toate că prețurile cresc ceva mai lent, trebuie menționat că saltul se face de pe o bază foarte înaltă dacă avem în vedere aceeași perioadă a anului trecut. Pentru a se evita un scenariu în care inflația ar crește costul traiului, se impune că salariile și pensiile să fie corelate cu inflația.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din păcate pentru maghiari acest lucru nu se întâmplă. De fapt, salariile au scăzut cu 3% în luna mai și cu 3,5% în luna iunie, potrivit raportului înaintat de biroul maghiar de statistică, redat de mediafax.ro.

Începutul celui de-al doilea semestru reprezintă a zecea lună consecutivă în care nivelul lefurilor a scăzut. Concret, chiar dacă rata inflației se va încadra în limitele normale, puterea de cumpărare scade, ca urmare a faptului că și salariile au fost diminuate.

Salariile din Ungaria au scăzut cu 15,6%

În termeni reali, potrivit raportului OCDE, salariul din Ungaria s-a prăbușit cu 15,6% în primele trei luni ale acestui an, raportat la aceeași perioadă a anului precedent. Pe de altă parte, portalul de analize, pro-guvernamental din Ungaria, Vg.hu contestă datele furnizate de OCDE. Ungurii invocă faptul că datele sunt construite pe niște calcule mult prea generale. Nu ar reda realitate din fiecare stat european.

Vg.hu avertizează că în intervalul de timp analizat de specialiștii Ungariei, primele trei luni ale acestui an, salariile ar fi crescut cu 0,3%. Situație care, spun ungurii, este valabilă și pentru România. Spre vest, în Europa Centrală, cu precădere în Polonia, veniturile lunare au scăzut cu 2,1% în timp ce în Cehia salariile s-au diminuat cu 6,7%. Recordul este deținut de Ungaria, cu un picaj de 11,6% sau de 7,4% dacă se includ factorii excepționali.

Cert este că ambele date, atât cele furnizate de OCDE sau de vg.hu, ilustrează faptul că salariile nu țin pasul cu rata inflației. Acest lucru se traduce printr-o putere de cumpărare scăzută. În raportul OCDE se arată că salariile reale din UE au scăzut în primul trimestru al acestui an. Raportat la aceeași perioadă a anului trecut, Ungaria conduce detașat cu 15,6%. Letonia și Cehia vin din spate cu 13,4 respectiv 10,4%.