Evenimentul Zilei > Social > Infernul prin care trec 179 de bolnavi. Dezvăluirile incredibile ale unui ministru
Infernul prin care trec 179 de bolnavi. Dezvăluirile incredibile ale unui ministru

Infernul prin care trec 179 de bolnavi. Dezvăluirile incredibile ale unui ministru

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, marcată după o vizită neanunţată la un centru de recuperare din Urlaţi.

Imagini șocante descoperite descoperite la  Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți cu Handicap situat lângă Urlați, județul Prahova, de către  Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, după o vizită de lucru inopinată. Aceasta a văzut cum peste 170 de persoane cu probleme psihice sunt internate în condiții groaznice. Ministrul Muncii a povestit pe pagina sa de Facebook cum a decurs vizita făcută la centrul din județul Prahova.

„Drumul este neasfaltat iar locul este ascuns între copaci. În interior, o cameră fără geamuri, cât o debara, ar fi folosită pentru pedepsirea celor care devin agitați”, relatează Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.

„Am parcurs în această după amiază drumul neasfaltat din Urlați către Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți cu Handicap. Într-o totală izolare, departe, cât mai departe de comunitate. La “nebuni”, după cum s-a exprimat polițistul din Urlați cu care ne-am întâlnit, întâmplător, în oraș. Despre 179 de persoane vorbea. Am plecat din București după discuțiile pe salariul minim, fără anunț prealabil, am ajuns în fața Centrului alături de nouă mea colegă, Președinta ANDPDCA, Mădălina Turza, am intrat și am discutat, în primul rând, cu beneficiarii – adulți cu dizabilități intelectuale care trăiau împreună cu persoane fără dizabilități suferind, pur și simplu, de lipsa părinților și chiar a unei locuințe. I-am lăsat să ne povestească. Cea mai mare durere: nu ies din Centru. Acolo este toată viața lor. Își doresc să muncească, să fie activi, să fie și viața lor cu un sens.

Izolatorul. O cameră cât o debara folosită, teoretic pentru cei contagioși, practic mai mult pentru pedepsirea celor care … greșesc. Pedeapsa din camera cât o debara, fără geamuri, poate fi și de o lună. Greu de crezut că, în această atmosferă, beneficiarii acestui Centru vor dobândi o viață independentă, așa cum așteaptă Comisia Europeană de mulți ani de la noi. Bine că se investiseră bani în zugrăvirea camerelor și în termopane. Tot din bani europeni, culmea”, a relatat cu amărăciune ministrul Violeta Alexandru.

Ea a mai scris că :

„Mandatul meu este despre oameni și drepturile lor. Despre respectul instituțiilor pentru ei. Nu pot să asigur, dintr-o dată, locuințe protejate în mijlocul comunității și nu în izolare dar unele lucruri se vor schimbă. Da, se vor schimbă. Am cerut măsuri. Le voi prezența. Alături de colegă mea, secretarul de stat Mădălina Turza”. Ea promite că lucrurile se vor schimba, cerând să fie luate măsuri .