Infecțiile fungice se răspândesc cu repeziciune. OMS susține că doar 19 agenți patogeni reprezintă o amenințare

Infecțiile fungice se răspândesc cu repeziciune. OMS susține că doar 19 agenți patogeni reprezintă o amenințare Sursa foto: Dreamstime.com

O serie de infecții fungice mortale sunt în creștere, reprezentând o amenințare imensă pentru umanitate, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). De la pandemia de Covid-19, experții au observat o creștere a bolilor fungice în rândul pacienților spitalizați.

Mulți agenți patogeni, inclusiv candida care provoacă infecții comune, cum ar fi afte vaginale, devin din ce în ce mai rezistenți la tratament. În ciuda acestui fapt, infecțiile fungice primesc foarte puțină atenție și resurse de cercetare. În prezent, există doar patru clase de medicamente antifungice disponibile și foarte puține în curs de dezvoltare.

În primul său raport despre cei 19 agenți patogeni prioritari, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus că rezistența antifungică are „implicații majore pentru sănătatea umană”. „Conduce, în general, la terapie prelungită și la spitalizare și la o nevoie crescută de medicamente antifungice scumpe și adesea foarte toxice”, a explicat raportul.

Profesorul Jon Cohen a spus că infecțiile fungice sunt „mai puțin frecvente decât alte tipuri de infecții, dar pot provoca boli extrem de grave sau deces”. OMS estimează că 1,7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor fungice. La majoritatea oamenilor sănătoși, sistemul imunitar poate lupta împotriva infecției, dar poate pune viața în pericol la persoanele deja bolnave sau la persoanele imunodeprimate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Experții au clasificat 19 ciuperci pe baza impactului asupra sănătății publice și a riscului de rezistență la medicamentele antifungice. Dintre cele 19 ciuperci incluse, patru au fost identificate ca fiind de prioritate „critică”. Acestea includ candida auris, care intră în sânge provocând infecții mortale. Dacă este lăsată netratată, poate deveni o boală care pune viața în pericol, care ucide între 29% și 53% dintre persoanele pe care îi infectează.

Aspergillus fumigatus, o altă ciupercă pe prioritate critică, care se găsește în sol și afectează în principal plămânii și în unele cazuri poate infecta și creierul. Pentru cei care prind o versiune rezistentă la medicamente a infecției, rata de moralitate este de 47 până la 88%.

Efectele candidozei albicans

Cyptococcus neoformans, este o altă ciupercă care se găsește cel mai adesea în sol sau în lemnul în descompunere. Afectează inițial plămânii, dar se poate răspândi la creier provocând moartea și dizabilități grave.

Majoritatea pacienților sunt imunocompromiși, iar principalul factor de risc este infecția cu HIV. Pentru cei cu HIV, rata mortalității este de 41-61%. Agentul patogen final din categoria de risc mare este candida albicans, care se găsește adesea în spitale și poate fi greu de tratat sau curățat. Este o infecție comună, care provoacă afte vaginale și bucale.

În cele mai multe cazuri, este ușor de tratat și nu provoacă afecțiuni de sănătate pe termen lung. Cu toate acestea, în unele cazuri, se poate multiplica și infecta țesutul din jur, ceea ce poate duce la infecții ale inimii, sistemului nervos central, ochilor, oaselor și organelor interne. Această versiune a infecției se numește candidoză invazivă și are o mortalitate generală cuprinsă între 20% și 50%, potrivit The Sun.