Infectările cu varianta indiană ar putea exploda în toamnă. Rafila avertizează

Infectările cu varianta indiană ar putea exploda în toamnă. Rafila avertizează Sursa: arhiva EVZ

În această toamnă ne-am putea confrunta cu o explozie a infectărilor cu varianta indiană a coronavirusului. De aceea, este nevoie de o monitorizare atentă a circulației acestor virusuri în comunitate.

Profesorul Alexandru Rafila a atras atenția asupra variantei indiene de coronavirus care ar putea avea transmitere comunitară din toamnă. El a precizat că este foarte important ca circulația variantelor de coronavirus să fie atent monitorizate.

„Ea este cu transmitere comunitară în mai multe ţări unde este dominantă, (n.red varianta indiană sau tulpina delta), începând cu Marea Britanie, continuând cu Rusia, Turcia, în mod evident în momentul de faţă când avem doar câte 100 de cazuri înregistrate în fiecare zi, nu putem discuta de transmitere comunitară.

Important este să monitorizăm circulaţia tulpinilor în această vară şi în momentul în care se vor observa creşteri susţinute timp de mai multe zile consecutiv, chiar săptămâni, dacă aceste creşteri sunt cauzate şi este foarte probabil să fie aşa, de tulpina delta, atunci sigur că putem să ne aşteptăm la o transmitere comunitară, care ar putea să apară probabil în toamnă în România, cu această tulpină”, a declarat Alexandru Rafila, după cum relatează News.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a precizat că studiile arată că noua variantă – delta – este acoperită în bună măsură de vaccinurile anti-COVID, în specal cele care conțin ARN Mesager.

„Există studii recente care demonstrează că şi noua variantă indiană este acoperită în bună măsură de vaccin, mai ales de vaccinurile care conţin ARN mesager. Persoanele care sunt vaccinate cu două doze de vaccin Pfizer sau Moderna, mă rog, pe Pfizer s-a făcut studiul, arată că la ele există o protecţie între 80 şi 90%, deci o protecţie bună în continuare. Aşa că nu cred că există motive să nu te vaccinezi, dimpotrivă, cu cât ne vaccinăm mai mulţi cu atât transmiterea va fi mai mică, posibilităţile de emergenţă a unor noi variante scad, şi există şi protecţie faţă de variantele care circulă în momentul de faţă”, a precizat Alexandru Rafila.

Americanii analizează o reacţie adversă după vaccinarea cu Pfizer şi Moderna. Este afectată inima

Tinerii sunt mai expuși variantei deltaVarianta delta (indiană) a noului coronavirus se transmite de două ori mai repede faţă de varianta iniţială a virusului. În plus, arată profesorul Rafila, cei care se îmbolnăvesc cu precădere sunt tinerii.

„Sunt anumite studii care arată că se îmbolnăvesc mai frecvent tinerii, dar sunt două lucruri pe care trebuie să le corelăm. Pe de o parte, transmisibilitatea mult mai mare a acestei variante, pe de o parte, dublu faţă de tulpina iniţială, se transmite de două ori mai uşor. Iar pe de altă parte populaţia, care este foarte mobilă şi imunizată prin vaccinare în proporţie mai mică, adică populaţia tânără, evident că este şi la risc mai mare, pentru că circulă mai mult, interacţionează mai mult şi aşa mai departe, şi proporţia celor care s-au vaccinat în rândul acestei categorii este mai mică, şi atunci pe undeva este normal să se întâmple aşa.

Trebuie monitorizat foarte atent ce se întâmplă în această perioadă şi, în momentul în care vom observa o modificare, să spunem, de la o medie de 100 de cazuri pe zi înregistrate în această perioadă o să vedem că lucrurile se schimbă, adică să existe un trend crescător susţinut, trei săptămâni la rând, chiar dacă cifrele sunt relativ mici, atunci trebuie foarte mare atenţie. Pentru că s-a observat şi în Germania lucrul ăsta, proporţia din totalul tulpinilor izolate a tulpinii delta, a tulpinii indiene, creşte sau se dublează la fiecare săptămână sau zece zile.

Dacă ai o creştere constantă şi o creştere a proporţiei tulpinii delta, lucrul ăsta demonstrează că peste câteva săptămâni sau două luni, cam aşa, ca interval de timp, poţi să începi să ai probleme, şi singura soluţie este de izolare rapidă a focarelor, eventual vaccinarea persoanelor din vecinătatea acelui focar, măsuri de sănătate publică ţintite care să împiedice revenirea la transmiterea comunitară”, a mai spus profesorul Rafila.

Vaccinarea anti-Covid 19, în ritm încetinit

Alexandru Rafila nu crede că autoritățile române vor reuși să atingă până în toamnă pragul de 6 milioane de persoane vaccinate. Campaniile de informare ţintite, mai ales în mediul rural, şi campaniile de informate dedicate părinţilor sunt foarte importante.

„Nu cred că în toamnă vom avea 6 milioane de persoane vaccinate, nu avem cum, la un ritm de 10-15 mii de persoane vaccinate zilnic, discutăm de cei care fac prima doză, pentru că asta este important, vă daţi seama că asta înseamnă cam 300.000 pe lună, ori în două-trei luni nu o să depăşim decât cu puţin 5 milioane de persoane vaccinate.

Noi nu am fost consecvenţi, asta a fost o problemă legată de modul de informare şi poziţionare în legătură cu vaccinarea. Logistic a fost bine organizată şi a făcut faţă fără niciun fel de probleme, dar din punctul de vedere al informării şi al celor care decid la nivel politic acolo a existat inconsecvenţă. Au fost tot felul de lucruri populiste, targeturi, ţinte asumate cu tot felul de date care erau corelate cu ridicarea restricţiilor.

Niciuna dintre ţintele asumate de către Guvern, îmi pare rău să spun asta, mi-aş fi dorit să fi fost atinse dar nu au fost atinse.  În momentul în care nu au fost atinse ni s-a spus că de fapt a fost un soi de glumă ţinta respectivă şi că important era să avem un număr mic de cazuri în România, nu să atingem ţintele respective.

Asta arată inconsecvenţă şi lipsă de cunoaştere până la urmă, este bine să fii consecvent în ceea ce spui şi faci ca să poţi să eviţi în viitor apariţia unor izbucniri epidemice care să pună din nou în pericol economia şi mai ales modul de funcţionare al societăţii”, a mai spus medicul.

Covid 19

Soluția pentru a scăpa de pandemie rămâne vaccinarea

În opinia sa, soluţia este vaccinarea, nu luarea în derâdere a acesteia, iar campaniile de informare trebuie ţintite, chiar din poartă în poartă, mai ales în mediul rural. De asemenea, trebuie informați părinții în legătură cu campania de vaccinare în rândul copiilor.

„Toate lucrurile astea trebuie conectate şi coordonate, mai ales că discutăm şi de un nou început al anului şcolar, este bine să înceapă în condiţii de siguranţă. Și să nu mai asistăm la situaţia pe care am trăit-o din nefericire anul trecut, când în cea mai mare parte a timpului şcolile au fost închise.

Dacă la nivel general avem 12.000 de persoane care se vaccinează cu prima doză în fiecare zi, proporţia copiilor nu poate să fie foarte mare, mai ales că acum încep şi vacanţele. Este o perioadă în care s-ar putea gândi nişte lucruri mai originale puţin şi mai cu impact şi asupra părinţilor. Pentru că până la urmă părinţii hotărăsc dacă îşi vaccinează copiii, aşa încât lucrurile să intre într-o zonă de siguranţă în toamnă”, a mai explicat medicul.

Potirvit spuselor sale, campania de vaccinare trebuie să pună accent pe convingerea oamenilor, iar nu pe constrângerea lor. Trebuie eliminate suspiciunile legate de obligativitatea vaccinării.

„Este un lucru important să eliminăm aceste suspiciuni legate de obligativitatea vaccinării, toată lumea trebuie să aibă drepturi egale, fie că se vaccinează sau nu, dar este important să fim protejaţi, iar cei care nu se vaccinează să aibă opţiunea testării pentru a putea participa la diverse tipuri de activităţi de natură socială”, a explicat profesorul Rafila.