Evenimentul Zilei > Social > Inedit! Sonda chineză, selfie în drum spre Marte. FOTO incredibile
Inedit! Sonda chineză, selfie în drum spre Marte. FOTO incredibile

Inedit! Sonda chineză, selfie în drum spre Marte. FOTO incredibile

Aflată în drum spre Marte, sonda chineză Tianwen-1 a transmis un selfie făcut în spaţiu prin intermediul unei mici camere fotografice pe care a expulzat-o în drumul spre Marte.

Camera fotografică cu lentile cu unghi larg pe ambele laturi a fost expulzată de la exteriorul sondei în spaţiu. Camera a realizat câte o fotografie în fiecare secundă în timp ce se îndepărta de sondă şi a transmis aceste date sondei Tianwen-1, care le-a retransmis spre Pământ.

Vedeți în imaginile de mai jos Tianwen-1 la aproape 29,4 milioane de kilometri de Pământ

Una dintre imagini prezintă corpul auriu, hexagonal al sondei orbitale Tianwen-1, două panouri solare argintii şi scutul în formă de con în care se află roverul de asolizare al misiunii. O altă imagine arată sonda de la o distanţă mai mare. Misiunea Tianwen-1 reprezintă o încercare ambiţioasă a Chinei de a plasa o sondă orbitală în jurul lui Marte şi un prim rover autonom la suprafaţa acestei planete.

Administraţia Naţională Spaţială din China a publicat aceste imagini pentru a marca Ziua Naţională a Chinei. În cursul zilei de vineri sonda Tianwen-1 a executat o manevră în spaţiu. Motorul principal al sondei a fost aprins timp de 480 de secunde pentru a modifica traiectoria şi viteza sondei.

Chen Lidan, designer şef al Echipei de Control al Misiunii spre Marte, a declarat pentru televiziunea CCTV că această manevră a modificat înclinaţia orbitală a sondei Tianwen-1 de la 1 grad la 1,8 grade, pentru a corspunde înclinaţiei orbitale a planetei Marte. Tianwen-1 se afla vineri la distanţa de 29,4 milioane de kilometri de Pământ, după ce a parcurs prin spaţiu în total 188 de milioane de kilometri.

Anterior, Tianwen-1 a mai executat două mici manevre de corectare a traiectoriei – ultima dintre acestea având loc la 20 septembrie. Echipa de control a misiunii a testat instrumentele de la bordul sondei şi au anunţat că toate funcţionează în parametri normali.
Tianwen-1 a fost lansată la 23 iulie de la baza din Wenchang, cu o rachetă de construcţie chineză Long March 5. Sonda urmează să ajungă pe orbita Planetei Roşii în luna februarie.
Roverul urmează să asolizeze pe Marte în aprilie. Acest rover cu 6 roţi funcţionează cu energie solară şi este conceput să opereze la suprafaţa lui Marte timp de 90 de zile marţiene (93 de zile terestre).

Sonda orbitală, care are la bord 7 instrumente ştiinţifice, urmează să îndeplinească o misiune de un an marţian (2 ani tereştri), în timp ce va funcţiona şi ca releu de telecomunicaţii între roverul de la suprafaţa Planetei Roşii şi Pământ, notează  Space.com.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.