India intră în clubul armelor hipersonice

India intră în clubul armelor hipersonice

Într-un context de tensiuni puternice cu China, India a demonstrat, luna aceasta, că stăpânește această tehnologie indispensabilă pentru armatele viitorului.

Relațiile dintre India și China sunt departe de a fi armonioase. Incidentele militare se multiplică la frontiera  dintre cele două țări, în Himalaya, iar expansionismul maritim al Chinei amenință oceanul Indian.

New Delhi încearcă acum să contracareze rachetele balistice anti-navă ale marinei chineze prin intermediul rachetelor anti-nave hipersonice.

„Creșterea vitezei, în comparație cu rachetele actuale, se poate face în detrimentul razei de acțiune. Cu toate acestea, rachetele hipersonice pot avea o autonomie utilă, iar viteza lor le face extrem de dificil de contracarat ”, explică Forbes.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marina indiană este deja echipată cu rachete supersonice - dar nu hipersonice - BrahMos, care zboară cu viteza de Mach 3, de trei ori mai mult decât viteza sunetului.

Folosesc un stastoreactor (sau ramjet) care trebuie să atingă deja viteza sunetului pentru a funcționa - astfel încât aerul să intre în el - și necesită un lansator pentru aceasta.

De șase ori viteza sunetului

Viitoarele rachete hipersonice BrahMos-II vor fi de două ori mai rapide, ajungând la viteze de Mach 6. Ele sunt dezvoltate împreună cu Moscova și par a fi foarte apropiate de rachetele rusești Zirkon 3M22.

BrahMos-II vor folosi un superstatoreactor (sau scramjet), care este și mai simplu și mai puternic decât un ramjet, dar necesită o viteză mai mare pentru a începe să funcționeze. Scramjetul în cauză ar putea fi HSTDV (Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle).

Acest „demonstrator de tehnologie hipersonică cu superstatoreactor” este dezvoltat de agenția indiană de armament DRDO.

La 7 septembrie, lansat de o rachetă convențională, HSTDV a efectuat un zbor demonstrativ hipersonic de douăzeci de secunde, la o viteză de doi kilometri pe secundă.

Acest zbor a permis pe de altă parte înregistrarea unor date esențiale pentru evoluția viitoare a programului hipersonic indian.

„Deși China nu are o rachetă anti-navă hipersonică, are multe proiecte de arme sofisticate. Multe dintre navele sale de război sunt echipate cu rachete anti-nave. Ele sunt completate de rachete balistice anti-nave care prezintă propriile provocări în materie de apărare ”, precizează Forbes.

Potrivit site-ului specializat Méta-Défense.fr, demonstrația cu succes a HSTDV deschide porțile zborului hipersonic pentru întreaga industrie aeronautică indiană, militară ca și civilă.