Indemnizațiile de creștere a copiilor produc panică în Guvern | EVZ EXCLUSIV

Indemnizațiile de creștere a copiilor produc panică în Guvern | EVZ EXCLUSIV

Specialiştii Ministerului Muncii şi cei ai Finanţelor discută plafonarea sumelor acordate pentru indemnizațiile de creștere a copiilor şi posibila aplicare a noii măsuri retroactiv.

Motivul: legea actuală, pe baza căreia s-au calculat aceste indemnizații, este interpretabilă și a fost aplicată diferit, așa că s-au ajuns la anomalii: unora le-au fost luate în considerare toate veniturile și altora nu, potrivit surselor EVZ. Din această cauză, temerea șefilor de la Finanţe este că vistieria statului riscă să se go- lească.

Cert este că mai multe mămici au sesizat redacţia EVZ de faptul că angajaţii de la Direcţiile Sociale calculează diferit acordarea indemnizaţiei şi că, în prezent, nu mai iau în calcul toate veniturile. Când au cerut lămuriri, acestea nu au primit, ci doar li s-a comunicat sec că li se ia în considerare doar 50-60% din venituri.

Exemplul altor țări

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat că urmează să propună Guvernului o variantă de plafonare a indemnizaţiilor pentru mame, afirmând că există o practică de a majora artificial aceste indemnizații, inclusiv prin vânzarea de locuințe. Ea a ţinut să dea exemplu de ţări din Uniunea Europeană care nu plătesc deloc indemnizaţia, printre care Marea Britanie, Olanda, Luxembrug, Grecia, Irlanda, Malta. Vasilescu a precizat că, în alte țări, indemnizația se acordă, dar media este de 500 de euro/lună. Țara europeană care plătește cea mai mare indemnizație pentru creșterea copilului este Germania, dar doar în anumite condiții, unde ajunge la 1.800 de euro/lună.

Potrivit ministrului Muncii, cele mai mari indemnizaţii din România se acordă unui avocat din Bucureşti, respectiv 159.348 lei/ lună, peste 35.000 de euro, iar la Constanţa pentru drepturi de proprietate intelectuală - 141.679 de lei/lună, precizând că există cereri pentru indemnizaţii „cu sume mult mai mari”.