Indemnizații de handicap, pentru decedați. Primăria dintr-un mare oraș al României, bani aruncați de pomană

Indemnizații de handicap, pentru decedați. Primăria dintr-un mare oraș al României, bani aruncați de pomană Primăria Brașov, Sursa foto. Facebook

Primăria Brașov prin Direcția de Asistență Socială a plătit aproape 130.000 de lei ca indemnizații de handicap către morți, arată un raport al Curții de Conturi.

Indemnizații de handicap plătite din neglijență

Situația plaății unor indemnizații de handicap către persoane decedate se datorează neglijenței manifestate de Direcția de Asistență Socială, care nu a verificat lista decedaților primită de la Evidența Persoanelor a concluzionat Curtea de Conturi (CC).

„Cauza abaterii o constituie nesolicitarea (…) bazei de date cu persoanele din municipiul Brașov decedate, precum și nerespectarea procedurii operaționale PO 26-5 prin neverificarea listei cu persoanele decedate primită de la SPCLEP Brașov”, arată publicația locală mytex.ro, citând raportul CC, care vizează primii doi ani de mandat ai primarului Allen Coliban (2020-2022).

Allen Coliban, fost sportiv de performanță (schi, curling, adventure racing, orientare), a fost ales în 2020 primar al municipiului Brașov, fiind la primul său mandat în această funcție.

Ne puteți urmări și pe Google News
Allen Coliban, primarul din Brașov

Allen Coliban. Sursa foto: Arhiva EVZ

Contestații în instanță, fără succes

O altă neregulă sesizată de un raport de audit realizat de Curtea de Conturi la Primăria Brașov în 2021, privea finanțarea FC Brașov Steagul Renaște, echipă care activa atunci în Liga 2.

Instituția de control solicita municipalităţii braşovene să recupereze prejudiciul de la Asociaţia Clubul Sportiv Fotbal Club Braşov – Steagul Renaşte, club care beneficiase de finanțări de 3, 5 milioane de lei. În iunie 2021, Corona Brașov, club deținut de Primăria Brașov și nou-promovată în Liga a II-a, a fuzionat cu ACS Scotch Club, entitate care a preluat marca „FC Brașov” cu ajutorul municipalității.

Corona și-a cedat locul noii entități numite FC Brașov-Steagul Renaște și apoi a dispărut de pe harta fotbalului românesc. Mișcarea a fost puternic contestată de suporterii FC Brașov, cunoscuți sub numele de Stegarii, suporteri care în 2017, imediat după falimentul FC Brașov au făcut un club numit SR Brașov, club care luptă și pentru promovarea în Liga a II-a și care a fost considerat de comunitate succesorul vechiului FC Brașov.

Liga Suporterilor a organizat și proteste în fața Primăriei Brașovului și a decis să nu sprijine noul FC Brașov, în ciuda mărcii originale pe care o poartă

Primarul Coliban a contestat măsurile impuse de auditorii Curții de Conturi, dar Tribunalul Braşov a respins acțiunea formulată de municipalitate. Nici în recurs primarul Coliban nu a avut succes, Curtea de Apel Brașov respingând cererea, a arătat Monitorul Expres.

Curtea de Conturi exercită controlul asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public.