Incursiune într-o tabără de migranți.Refugiații fug de România ca dracu’ de tămâie: „Dacă te prind, te bagă la pușcărie șase luni”

Incursiune într-o tabără de migranți.Refugiații fug de România ca dracu’ de tămâie: „Dacă te prind, te bagă la pușcărie șase luni”

Într-o tabără improvizată în jurul unei autogări din Belgrad, sute de refugiați așteaptă stabilirea de noi rute, sigure, pe care să poată ajunge în Occident. Sunt deciși, în continuare, să ocolească cu orice preț țara noastră. Cei care ajung la noi sunt considerați cei mai ghinioniști oameni

Copiii unor refugiați din Afganistan se joacă cu două cutii de carton în parcul din vecinătatea autogării din Belgrad, unde familiile lor și alte sute de persoane din Orientul Mijlociu și Asia așteaptă găsirea unei rute sigure spre Germania sau Franța. Părinții lor spun că vor să muncească pentru o viață mai bună. Zilnic, oamenii se pun în rând așteptând să primească mâncare gătită din partea unei organizații caritabile. Mai multe asociații umanitare activează în zona autogării din Belgrad, acordând prim ajutor și medicamente refugiaților ajunși până aici. Potrivit sârbilor, cei mai mulți au picioarele rănite din cauza miilor de kilometri parcurși pe jos, dar au fost raportate și cazuri de malarie.

„În România e rău”

Afgani, irakieni, turci, cu toții știu una și bună în tabăra din autogara belgrădeană: „În România e rău. Dacă te prind, te bagă la pușcărie șase luni”. Și calvarul nu se termină aici: „Apoi te trimit înapoi”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deja au fost înapoiați în Serbia toți migranții prinși la Lunga, în Timiș. Au rămas în România doar o mamă cu cinci copii, din cauză că nu aveau acte. Autoritățile române au comunicat, însă, că după rezolvarea problemei actelor și aceștia vor fi trimiși înapoi, în Serbia, în baza Acordului de Readmisie.

O altă tabără de regufiați, în afara Belgradului, este păzită de autoritățile sârbe, iar accesul nu e permis.

Călăuzele sunt scumpe

De mai bine de două săptămâni, paza la frontiera de sud –vest a fost întărită. Astfel, la graniță patrulează nu numai Poliția de Frontieră, dotată cu cele mai moderne aparate de termoviziune, dar și polițiști și jandarmi, inclusiv trupele de intervenție ale acestora. La dispoziția forțelor a fost pus și un elicopter militar, special echipat pentru survol. Deja au fost prinse mai multe grupuri masive de migranți. Primul număra 24 de persoane, al doilea 28, ambele au fost găsite noaptea, pe câmp, în zona localității Lunga. Autoritățile suspectează că acești migranți nu au plecat de capul lor, ci au fost trimiși să caute o cale sigură de ieșire din Serbia, spre Ungaria, ca să stabilească o posibilă nouă rută „facilă” pentru marea masă de migranți care ar urma să părăsească Belgradul toamna aceasta, până la venirea iernii. O călăuză se plătește cu sute de euro, de persoană.

Germania așteaptă noi migranți

Potrivit sârbilor, noua rută a migranților ocolește Grecia. Refugiații intră în Bulgaria, din Turcia, apoi vin, pe jos, în Serbia, de unde speră să fie lăsați să plece sau să fie duși în Occident. Germania se așteaptă să primească, în acest an, între 250.000 și 300.000 de solicitanți de azil, potrivit Oficiului Federal pentru Migranți și Refugiați (BAMF). Anunțul a fost făcut de președintele BAMF, Frank-Juergen Weise. „Putem oferi servicii optime pentru 300.000 de persoane”, a spus acesta.

Europenii cred că refugiații sunt suspecți

Un studiu care a vizat 22 de țări europene relevă faptul că populația acestora îi privește din ce în ce mai suspect pe migranți, în special în Franța și Belgia, țări recent vizate de atacuri teroriste. În total, 49% dintre repondenți consideră că migranții sunt prea numeroși, în Europa (65% în Italia, 60% în Belgia, 57% în Franța, 50% în Germania, 49% în Marea Britanie). Doar 20% afirmă că prezența migranților e pozitivă pentru țara lor (35% în Marea Britanie, 20% în Spania, 18% în Germania, 11% în Franța și Belgia, 10% în Italia), se arată în studiul realizat de Ipsos Flair Knowledge Center și citat de AFP.