Deși autoritățile îi asigura pe români că suntem pregătiți, încă de acum aproape un an, medicul Adrian Streinu-Cercel spune că legislaţia în timpul pandemiei a fost scrisă „pe genunchi”
O dezvăluire uluitoare a mdicului Adrian Streinu-Cercel scoate la iveală proasta organizare dinainte și din timpul pandemiei.
Directorul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, ceelebrul medic a mărturisit că legislaţia în domeniul sanitar în timpul pandemiei a fost scrisă „pe genunchi”, pentru că aşa au fost vremurile, motiv pentru care a „ieşit cu erori”.
Într-o conferinţă de presă organizată la sediul central al PSD, acolo unde și-a anunțat candidature la Senat, Adrian Streinu-Cercel a precizat că „vom scăpa de pandemia asta, cu siguranţă”.
„Câţi dintre noi, nu ştiu să vă spun, dar vom scăpa de ea. Vor veni celelalte generaţii care trebuie să fie şi ele protejate şi să ştie din timp ce au de făcut. Noi am scris legislaţia acum pe genunchi, aşa au fost vremurile. Pe genunchi am scris-o, cu erori a ieşit. Multe, puţine, nu asta este problema. Important este că acum avem ce să utilizăm şi trebuie puse în practică. Pe urmă le schimbăm, evident”, a declarat medicul.
Va părăsi funcția de la „Matei Balș” dacă va fi ales senator
Medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că specialişti trebuie să fie nu numai la nivelul spitalelor, ci şi acolo unde se fac legile care se vor aplica la nivelul unităţilor spitaliceşti.
„Am acceptat invitaţia de a participa în Senat la activitatea pe probleme de politici de sănătate. Specialişti trebuie să fie nu numai la nivelul spitalelor, ci şi acolo unde se fac legile care se vor aplica la nivelul unităţilor spitaliceşti. Va trebui să recreionăm sistemul sanitar romanesc, dar de la nivelul institutului nu pot face acest lucru, însă de la nivelul Parlamentului sunt convins că pot face acest lucru”, a spus Streinu-Cercel.
Medicul a menţionat că atunci când va deveni membru al Parlamentului va părăsi funcţia de conducere de la la Institutul „Matei Balş”.
Întrebat dacă este de acord cu specialiştii care spun că Hidroxiclorochina s-a dovedit ineficientă şi chiar a mărit rata de mortalitate a pacienţilor cu COVID-19, medicul a răspuns că pot apărea probleme doar dacă dozajul este prea mare.
„Noi folosim în mod constant Plaquenil, dar îl folosim intr-o doză mică, nu în doză mare. Plaquenil e folosit de zeci de ani, nu este un medicament nou, mă rog, Hidroxiclorochina, nu e nimic nou sub soare, problema este că fiecare boală îşi are indicaţia în funcţie de o anumită concentraţie a medicamentului. La cei care au dat doze mari, şi vezi exemplul Franţei, au avut probleme. Noi am dat doze mai mici şi nu am avut nicio problemă legată de Hidroxiclorochină, ba, mai mult, aceasta dată de la început face bine. La cazurile severe, Hidroxiclorochina nu îşi mai are locul, nici Remdesivir”, a explicat Streinu-Cercel, citat de Agerpres.