Drogul care poate distruge România. De necrezut ce substanță banală este!...
- Cristian Tanase
- 27 septembrie 2019, 13:03
Autoritățile din România nu vor soluții
„Cazul care a apărut la Arad nu este un caz singular. Acum ne confruntăm cu o situație prin care tinerii încearcă și folosesc tot felul de combinații care le dau o stare numai de ei înțeleasă.
Riscurile la care se supun sunt fabulos de mari. Ei nu realizează că toate acestea pot duce până la deces. Să ne amintim de anul 2010, când autorităție au negat existența etnobotanicelor și a noilor droguri mult timp, până când au început internările și problemele din rândul familiilor. Nu au găsit nici atunci soluția și nu o vor găsi nici acum, pentru că autoritățile din România nu sunt interesate de a găsi soluții. Ele sunt indiferente, nici măcar nu le interesează problematica drogurilor din România.
Deși Ministerul de Interne are 2.6 milioane de euro prin Hotărâre de Guvern pentru Programul de Interes Național, care sunt destinați pentru prevenire și asistență, aceștia nu au fost cheltuiți. Au ajuns o sumă infimă la Agenția Antidrog și atât. Nu există o monitorizare exactă a ce substanțe folosesc tinerii, pentru că pe ei nu-i interesează tinerii. Pe ei îi interesează ca în momentul când apare o problemă în presă să nu se afle foarte multe”, explică pentru EVZ, Gigel Lazăr, (foto) director executiv Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO).
Cea mai mare creștere a consumului de droguri din Europa
Statisticile cu privire la consumul de droguri în România sunt de-a dreptul alarmante. La nivelul populației de 16 ani s-a dublat consumul ocazional de droguri, de la 5 la 10%, iar în rândul studenţilor, consumul a crescut până la 21%, după cum arată datele CIADO.
România se situează într-o zonă neagră mai ales sub aspectul creşterii consumului într-o perioadă foarte scurtă. „Situația din România este foarte gravă. De la 1.4%, am ajuns la o prevalenţă a consumului de droguri, la nivel de populaţie generală, de 7,6 %, şi asta în doar 9 ani. Spre comparaţie, la media de consum de 8.5%, înregistrată la nivelul Uniunii Europene, s-a ajuns într-o perioadă de 60 de ani.
Avem cea mai mare creştere din Europa a consumului de droguri ilicite, pe segmentul 14-64 de ani. Iar faptul că la tineri, într-o perioadă de câţiva ani, consumul s-a dublat – ăsta chiar e un lucru de speriat”, a declarat pentru EVZ, Gigel Lazăr,
Dependența nu o poți rezolva cu poliția
Marian Ursan, (foto) directorul executiv al Asociației Carusel, a explicat pentru EVZ, cum ar trebui abordată o astfel de problemă, începând cu prevenirea consumului de droguri.
„Orice lucru contribuie la înrăutățirea consumul de droguri. Putem să ne uităm la tot felul de campanii ridicole de prevenire, de la concertele antidrog și până la campanii de desen pe asfalt. Mai mult decât atât, cât timp se vor desfășura campanii de prevenire cu polițiști, jandarmi, atâta timp cât li se va zice că vor muri, că își vor pierde casa, nu vor avea niciun efect asupra tinerilor. Chiar dacă există o parte pozitivă pe care ți-o dau drogurile, apar și multe efecte negative. Ce prevenire să faci la cei care deja consumă droguri? Aceștia vor spune că nu e chiar așa cum spune domnul polițist. Dependența de droguri este o boală cronică. Nu poți să rezolvi o problemă medicală cu poliția”.