Incinerarea cu apă, o nouă metodă de înmormântare a oamenilor

Incinerarea cu apă, o nouă metodă de înmormântare a oamenilorÎnmormântare Sursă foto: dreamstime.com

Activiștii de mediu au inventat incinerarea cu apă, o alternativă mai puțin poluantă a înmormântării și a incinerării clasice. Metoda este deja folosită în Europa.

Cel mai mare furnizor de servicii funerare din Marea Britanie va oferi, începând din acest an, opțiunea „incinerării cu apă”, o alternativă mai puțin poluantă a înmormântării și a incinerării clasice.

După ce un om moare, în cele mai multe țări din Europa există doar două variante: înmormântarea sau incinerarea clasică. Alte opțiuni sunt explorate acum, pe fondul creșterii cererii de variante mai prietenoase cu mediul, iar incinerarea cu apă devine tot mai populară.

Aquamation folosește procesul de hidroliză alcalină

Această metodă de incinerare eco este cunoscută și sub denumirea „aquamation”. Procedura folosește procesul de hidroliză alcalină, în care apa amestecată cu o soluție alcalină descompune corpul până când rămâne doar scheletul.

Corpul este plasat într-un vas din oțel care e umplut apoi cu apă și o soluție alcalină. Vasul este încălzit, iar corpul se descompune până la componentele chimice de bază – aminoacizi, peptide, zaharuri și săruri.

După trei sau patru ore, rămân doar oasele. Acestea sunt apoi măcinate până rezultă o pudră albă care este pusă într-o urnă oferită familiei, așa cum se practică după incinerarea în cuptorul unui crematoriu.

Ce se va întâmpla cu apa  rezultată după incineare

Metoda este descrisă ca fiind „mai blândă cu corpul și mai blândă cu mediul”, iar Co-op Funeralcare, cel mai mare antreprenor de pompe funebre din Marea Britanie, va începe probabil să o ofere în nord-estul Angliei, unde un fost producător de sicrie, Julian Atkinson, a configurat deja echipamentul necesar.

Northumbrian Water a fost de acord ca apa rezultată să fie trimisă în rețeaua de canalizare folosită și de spălătorii. „Suntem mulțumiți că eliminarea nu va avea niciun impact asupra proceselor noastre de tratare a apelor uzate”, a transmis compania de apă.

Procesul de incinerare cu apă este prima metodă legală nouă de eliminare a cadavrelor de la Actul de incinerare din 1902. Practica este legală în majoritatea statelor din SUA, Canada și Africa de Sud, unde a fost aleasă pentru Arhiepiscopul Desmond Tutu, care a murit anul trecut. Este, de asemenea, legal în Marea Britanie, dar a fost folosit până acum doar în studii limitate care vizează testarea metodei, scrie theguardian.com.