Incidența Covid-19 scade mai repede în țările mai bogate
- Daniel Teodoreanu
- 23 februarie 2021, 09:08
Pandemia a lovit cu o virulență deosebită zonele cele mai dezvoltate ale planetei, precum Europa sau America de Nord, din cauza îmbătrânirii populației.
Cu toate acestea, în aceste țări incidența Covid-19 a scăzut mai repede, potrivit unui studiu publicat în revista Frontiers in Public Health. „Studiul nostru a găsit o corelație negativă puternică între numărul de cazuri și PIB-ul pe cap de locuitor”, spune Shahina Pardhan, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea Anglia Ruskin School of Medicine, Marea Britanie.
„Acest lucru se datorează nu numai capacității țărilor mai bogate de a cheltui mai mult pentru sănătate și prevenție, dar este posibil ca suprimarea răspândirii virusului prin izolare să fie mai dificil de implementat în țările mai sărace, cu un număr mai mare de oameni lucrând în sectoare în care este necesară munca manuală”, adaugă Pardhan.
Incidența Covid-19 scade mai repede în țările mai bogate
Studiul a examinat indicatorii economici din 38 de țări europene, cum ar fi produsul intern brut, speranța de viață și cheltuielile publice pe o perioadă de două luni care a corespuns cu sfârșitul primului val al pandemiei de pe continent, între 1 aprilie și 31 mai 2020. Țara cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din Europa, Luxemburg, s-a dovedit a fi și cea cu cel mai mic număr de cazuri noi în această perioadă, în timp ce contrariul s-a produs în țările cu un PIB pe cap de locuitor mai scăzut, ca Ucraina, Bulgaria și România.
În concluziile articolului, cercetătorii propun ca performanța economică a unei anumite țări să fie o prioritate de sănătate „esențială” pentru politicieni. „Este bine documentat în literatura academică faptul că există o relație bidirecțională între performanța economică a unei țări și o situație sanitară bună datorită faptului că sănătatea poate stimula economia”, conchide articolul.
Autor: Pablo Rodero
Traducerea: Cristina Zaharia