Închisorile europene. Număr record de deținuți pentru terorism

Închisorile europene. Număr record de deținuți pentru terorism

Niciodată sistemul penitenciar european nu a primit atât de mulți deținuți cu dosare de terorism, potrivit unui studiu efectuat în zece țări, care subliniază gestionarea detenției ca instrument prioritar în lupta împotriva terorismului.

Conform Centrului Internațional pentru Studiul Radicalizării (ICSR), de la King's College London, la care au contribuit experți  în acesst subiect, „există mai mulți prizonieri condamnați pentru infracțiuni legate de terorism decât în ​​orice moment”.

Această populație este eterogenă, în special cu o feminizare semnificativă și o creștere a numărului de activiști de extremă dreaptă, precizează această analiză publicată săptămâna aceasta, care vine în urma uneia similare, realizată în 2010 de către ICSR.

Jihadiștii reprezintă 82% din totalul deținuților în cauză.

Ne puteți urmări și pe Google News

Franța se află în prima linie, cu o treime din prizonieri (549 dintr-un total de 1405), în fața Spaniei (329), Marei Britanii (238) și Belgiei (136).

Celelalte țări au populații cu două cifre (Suedia, Olanda, Norvegia, Danemarca) sau nu au statistici complete (Germania și Grecia).

Toate cele zece țări recunosc dificultatea de a ști cu adevărat ce se întâmplă în spatele gratiilor cu acești deținuți.

„Instrumentele de evaluare a riscurilor specifice extremismului sunt acum utilizate în majoritatea țărilor studiate”, subliniază raportul. Totuși, notează autorii, unele instrumentele sunt prea recente pentru a fi evaluate.

Iar lupta cu deradicalizarea este complicată în fața minciunilor din partea jihadiștilor care au învățat să dejoace interviurile anchetatorilor.

Ar trebui ca deținuții condamnați pentru terorism  să fie grupați? Să fie repartizați în rândurile populației carcerale globale? Să fie Izolați?

Fiecare soluție are apărătorii săi, dar sistemele mixte se înmulțesc, spun cercetătorii, cu o atenție deosebită acordată celor mai periculoși (grupați sau separați în funcție de țară), atunci când prizonierii mai puțin importanți sunt dispersați.

Toate țările recunosc, în această privință, că „dezangajarea” de terorism necesită timp și nu va avea întotdeauna succes.

Rolul închisorii ca incubator pentru radicalizare nu este nou. Cu câteva decenii în urmă, islamiștii egipteni, extrema dreaptă germană și separatiștii irlandezi înțelegeau valoarea închisorii pentru a consolida mișcările respective.

„Cu mult înainte de ISIS, închisorile au fost centrul de gravitate al practicilor fiecărui grup terorist modern”, amintește raportul.

„Conștienți că cheltuirea banilor în închisoare este nepopulară”, autorii apelează la cancelariile și la opinia publică pentru a „înțelege că menținerea ordinii și siguranței în închisoare sunt investiții cheie în lupta împotriva criminalității și terorismului “.

„Niciun software performant sau instrument de evaluare nu poate compensa lipsa de personal suficient, spațiu și resurse de bază”, subliniază autorii raportului.