Inchiderea rafinariei Arpechim loveste economia romaneasca
- Adam Popescu
- 30 mai 2007, 03:00
Inchiderea rafinariei detinute de Petrom ar putea aduce scumpiri de carburanti, pune petrochimia pe butuci si provoaca pierderi mari furnizorilor de sare, calciu si energie.
A gentia de Mediu a judetului Arges a impus companiei Petrom sa opreasca activitatea rafinariei Arpechim, din cauza ca nu au fost realizate doua masuri de retehnologizare in vederea alinierii la conditiile de mediu: modernizarea rezervoarelor cu capac fix si flotant si inchiderea halei de deseuri, precum si a haldei de namol biologic.
Conducerea Petrom spune ca investitiile la al doilea obiectiv au fost realizate integral si considera nejustificata masura de suspendare a rafinariei, mai ales ca in ultimii doi ani au fost investite aici 60 de milioane euro numai pentru conformarea la standardele de mediu.
Este surprinzator ca o companie cu pretentii ca Petrom nu a facut o investitie de ordinul sutelor de mii de euro - atat cat ar fi costat inlocuirea capacelor fixe si flotante, in conditiile in care anunta saptamana trecuta investitii de 200 milioane de euro doar la Arpechim, pana in 2010. Efectele sociale ale inchiderii rafinariei ar putea fi dramatice, iar cele economice se fac deja simtite.
Petrochimia se raceste
Prima companie afectata de inchiderea Arpechim va fi Oltchim Ramnicu-Valcea, care incepuse tratativele cu Petrom pentru preluarea partii de petrochimie din cadrul rafinariei. Oltchim foloseste etilena si propilena de la Arpechim. Compania valceana, detinuta in proportie de 95% de stat, urma sa preia viitoarea companie Petrom Petrochimicals Arges pentru a produce singura materiile prime.
„Procesul de inchidere la Arpechim va dura cateva luni pentru ca nu se poate inchide la comanda, dar daca se va inchide, 50% din capacitatea Oltchim se reduce, iar pierderile zilnice vor fi de milioane euro”, ne-a spus Gheorghe Balint, director productie la Oltchim. Personalul se va reduce la jumatate, adica vor ramane in companie 2.200 de angajati.
„Daca cineva a vrut sa puna capat petrochimiei in Romania, a reusit”, spune Balint, adaugand ca tratativele de preluare vor continua daca Arpechim nu va fi inchis. Directorul Oltchim apreciaza ca vom vedea „efecte in lant”: „Inclusiv CET Govora, exploatarea miniera de sare si calciu, sau furnizorii de energie electrica vor avea mari pierderi”. Fostul administrator de la Rafo, Marin Anton, nu intelege insa panica Oltchimului: „Ei pot cere daune contractuale foarte mari de la Arpechim”, spune acesta.
Autoritatile nu iarta
Attila Korodi, ministrul mediului, ne-a spus ca, pentru moment, rafinaria nu este inchisa definitiv. „Petrom trebuie sa propuna un termen pana la care se pot consuma materiile prime existente in stoc. Doar daca nu se va conforma celor doua masuri, atunci va fi suspendata autorizatia integrata”. Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a solicitat ministrului mediului sa faca „presiuni” la Petrom pentru a se incadra in conditiile de mediu la Arpechim.
Pe de alta parte, Ion Cirstoiu, prefectul de Arges, a amintit ca Arpechim avea probleme cu mediul de la poluarea raului Dambovnic cu namol biologic, poluare care putea ajunge in raul Arges. „Daca Arpechim ar fi actionat corect nu s-ar fi ajuns aici.”
Scenarii cu petrolisti Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a negat ieri ca Arpechim si Oltchim sunt in atentia sa. In timpul guvernarii PSD, in 2003, Patriciu avea un plan ce reunea Arpechim, Oltchim si Petromidia. Unele surse sustineau ca grupul OMV ar dori sa renunte la Arpechim pentru a facilita fuziunea acesteia cu Petromidia detinuta de Rompetrol.
In urma cu cateva zile, fondul de investitii Lindsell (controlat de Andrei Siminel) si-a vandut pachetul de actiuni de la Oltchim, in urma unei tranzactii la Bursa. Nu in ultimul rand, Attila Korodi, ministrul mediului, este un apropiat al lui Verestoy Attila, acuzat in dosarul de manipulare a Bursei de catre Rompetrol, in care apare ca beneficiar al tranzactiei.
CONTRACT
Sindicalistii isi vor lua salariile
Conform contractului colectiv de munca, sindicalistii de la Arpechim Pitesti isi vor primi salariile chiar daca activitatea rafinariei va fi intrerupta. Liderul sindicatului Rafinorul, Ionel Popescu, citat de Mediafax, a precizat ca se fac demersuri pentru a nu se traduce in fapte aceasta suspendare a activitatii rafinariei, inchidere care ar avea efecte atat in plan social, cat si in plan tehnic. Daca rafinaria se va inchide, sindicalistii nu vor avea de suferit, dupa cum spune Ionel Popescu.
„Avem un contract si ne vom folosi de el. Daca activitatea se va inchide, salariatii vor primi salariile ca si cand ar lucra, pana in momentul in care se reia activitatea, atat timp cat prejudiciul produs nu e din vina lor”, a afirmat liderul sindicatului Rafinorul. La randul sau, liderul sindicatului Unirea, Marian Dumitru, spune ca exista anumite clauze in contract, iar de chestiunile legate de mediu se ocupa angajatorii, nu salariatii. Sindicatele Unirea si Rafinorul sunt afiliate la Federatia Sindicatelor Libere si Independente Petrom.
BURSA
Actiunile Petrom au scazut cu 4,7%
Petrom a fost cel mai tranzactionat emitent in sedinta de ieri a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si a inchis in scadere cu 4,72%. BVB a decis chiar suspendarea actiunilor Petrom pana la ora 10.30, astfel ca prima tranzactie a fost realizata la un pret de 51 bani pe unitate. Ultima tranzactie cu actiuni Petrom a fost realizata la 50,5 bani pe unitate, nivelul minim al zilei, cu 4,72% sub pretul de 53 bani pe titlu de la inchiderea sedintei de luni.
Volumul tranzactionat a fost de 11,4 milioane de actiuni, iar rulajul s-a ridicat la 5,83 milioane de lei. In piata Deal, unde partile negociaza direct, a fost perfectata o tranzactie cu doua milioane de titluri Petrom, in valoare de circa un milion de lei.
Directorul general al Intercapital Invest, Razvan Pasol, spune ca actiunile Petrom erau, oricum, pe un trend descendent, dar decizia de suspendare a autorizatiei a accelerat miscarea. „Pe termen scurt este posibil sa mai asistam la scaderi, dar intr-un orizont mai larg de timp Petrom ramane printre cele mai bune titluri de pe piata”, a declarat Razvan Pasol.