Summitul NATO de la Madrid. Joe Biden: SUA își vor crește prezența militară în România. Stoltenberg: China va deveni o provocare

Sursa foto: EPA/LAVANDEIRA JR.

Liderii statelor membre ale NATO s-au reunit la Madrid, în cadrul celui mai important summit al alianței, din ultimii ani. Reuniunea este cu atât mai importantă cu cât se desfășoară în contextul celei mai grave crize de securitate de pe continentul european, de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, războiul din Ucraina. La peste după invazia ordonată de Vladimir Putin, NATO urmează să-și demonstreze unitatea în fața agresiunii rusești.

Update 2. Prezent la Madrid, președintele american Joe Biden a anunțat că SUA își vor crește prezența militară în România. „Statele Unite își vor îmbunătăți poziția de apărare în Europa pentru a răspunde provocărilor și mediului de securitate și vor servi, de asemenea, la consolidarea securității noastre colective. La începutul acestui an, am trimis încă 20.000 de soldați în Europa pentru a întări Alianța și pentru a răspunde mișcărilor Rusiei, ceea ce duce forțele militare în Europa la 100.000 de trupe. În Spania vom crește numărul de distrugătoare pe care le avem la baza navală Rota, de la patru la șase.

În Polonia vom crea un sediu permanent al Corpului 5 de Armată al SUA pentru a consolida colaborarea noastră cu NATO. Vom avea și brigada rotativă cu 3.000 de soldați și 2.000 de angajați stabiliți în România, ne vom îmbunătăți dislocațiile rotative în statele baltice și vom trimite încă două escadrile de avioane F35 de în Regatul Unit și altele. capabilități de apărare aeriană în Germania și Italia. Putin și-a dorit finlandizarea Europei, dar a obținut NATO-izarea Europei. Este exact ce nu și-a dorit, dar e ceea ce trebuie făcut pentru a garanta securitatea Europei”, a spus președintele Joe Biden”, într-o scurtă declarație de presă împreună cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Declarații Jens Stoltenberg

Update 1. Secretarul general al NATO,  Jens Stoltenberg, a declarat, înainte de începerea summitului,  că noul concept strategic al NATO reflectă noua realitate globală: „China nu este menționată acum, dar în noul concept China va fi menționată. Aliații vor cădea de acord că China va deveni o provocare pentru valorile noastre. Nu este un adversar, dar trebuie să luăm în considerare noile realități”

Stoltenberg a mai confirmat că Rusia va fi considerată o amenințare pentru NATO în noul document strategic al alianței.

„Lumea este diferită față de 2010. Conceptul adoptat atunci, președintele Rusiei a participat la intâlnire și am căzut de acord că Rusia este un partener strategic pentru NATO. Nu mai este cazul acum. Rusia reprezintă un pericol direct la securitatea noastră și acest lucru trebuie refletcta în acest acord strategic.

Vom cădea de acord privind descurajarea și apărarea, vom avea mai multe trupe de luptă, mai multe echipamente prepoziționate. Este cea mai mare consolidare a apărării colective după Războiul Rece.

Președintele Zelenski urmează să se adreseze liderilor și vom aproba un pachet de asistență pentru Ucraina, vom susține pentru mulți ani de acum înainte Ucraina și liderii vor lua decizia istorică de a invita Finlanda și Suedia să devină membră NATO.

Vom saluta efortul imens care s-a făcut în privința împărțirii cheltuielilor în ceea ce privește apărarea în ultimii ani. Vom stabili fonduri de inovație, va fi un summit transformator și crucial. NATO trebuie să se adapteze acestei lumi care este în schimbare.

Noile trupe de luptă mă aștept să fie gata până anul viitor, trebuie să înțelegem că acest efort va fi plătit și organizat de țările aliate din NATO. De exemplu, Germania a desemnat o brigadă specifică pentru protejarea Lituaniei. Trupele vor fi prepoziționate, multe în partea estică a Europei”,a declarat secretarul general al NATO.

Summitul NATO de la Madrid

Summitul Alianței Nord-Atlantice programat pentru aceste zile este a treia reuniune de vârf a Organizației din acest an, care se va desfășura la Madrid. Dacă prima a avut un caracter ordinar, următoarele două s-au desfășurat în contextul invaziei din Ucraina. Acestea au avut loc pe 25 februarie și pe 24 martie.

De regulă, liderii celor 30 de membri ai NATO se întâlnesc o dată pe an într-un stat membru pentru a coordona strategia defensivă și pentru a discuta răspunsul Alianței la amenințările de securitate.

Prima sesiune de lucru a acestui summit va fi deschisă de președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Acesta va participa online și va susține un discurs. Ulterior, se va vorbi exact și aplicat, despre cum vor ajuta statele aliate Ucraina pe parcursul războiului. Se așteaptă ca liderii NATO să dezvăluie o asistență militară mai mare pentru Ucraina la summit, inclusiv echipamente pentru combaterea dronelor rusești și pentru asigurarea comunicațiilor.

În ultimele luni, Zelenski a cerut sancțiuni mai dure și punerea în aplicare a unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei. Cererea a fost respinsă până acum de SUA și NATO din cauza temerilor de escaladare a războiului cu Rusia dincolo de granițele Ucrainei.

Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Finlanda și Suedia așteaptă răspunsul la cerere de aderare

La summitul de la Madrid, dat fiind importanța reuniunii, vor fi prezenți și lideri ai unor state care nu sunt membre NATO. Este vorba despre Coreea de Sud și Japonia, împreună cu Finlanda și Suedia, care au solicitat recent să adere la Alianță. Toți aceștia vor avea calitate de observatori.

Finlanda și Suedia au solicitat aderarea la NATO pe data de 18 mai, în contextul agresiunii ruse față de un stat vecin care nu face parte din NATO, Ucraina. Cele două țări sunt parteneri strategici ai Alianței de ani de zile, colaborând la operațiuni de menținere a păcii în Balcani și Orientul Mijlociu. Solicitările de aderare ale Finlandei și Suediei au fost blocate de Turcia, membră a Alianței cu a doua cea mai mare armată.

sursa foto. Twitter

Noul concept strategic al NATO

La reuniunea de la Madrid este de așteptat ca NATO să aprobe noul Concept Strategic. Este vorba despre documentul programmatic, al doilea cel mai important act al Alianței după Tratatul de la Washington, care definește viziunea de securitate, amenințările, domeniile de interes și capacitatea NATO de a se adapta.

Conceptul Strategic ce urmează să fie adoptat la Madrid va fi al patrulea de la căderea Cortinei de Fier. Documentul va evidenția noile provocări de securitate în contextul războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.

În acest context se așteaptă că liderii NATO să anunțe o extindere a unității de răspuns la criză și apărare a organizației și o prezență militară consolidată în țările est-europene de la granița cu Rusia. Este vorba despre România, Estonia, Letonia și Lituania.

Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a transmis că NATO va mări masiv numărul trupelor care sunt la un grad înalt de pregătire armată, la peste 300.000 de soldați.

Sursa: Facebook/ Klaus Iohannis

Prioritățile României la summitul NATO

Președintele Klaus Iohannis va participa la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de la Madrid, a anunțat Administrația Prezidențială. Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, vor participa și ei, în zilele de 29 și 30 iunie, la Summit-ul NATO de la Madrid, în delegația României condusă de preşedintele Klaus Iohannis. Șeful statului a stabilit principalele obiective pe care le va urmări România în cadrul dezbaterilor. Acestea sunt:

Reconfirmarea importanței regiunii pentru securitatea euroatlantică, în contextul marcat de amenințări de securitate multidimensionale (militară, alimentară, de transport).

Consolidarea și eficientizarea prezenței NATO pe Flancul Estic, unitară, coerentă, credibilă și sustenabilă, în special la Marea Neagră și operationalizarea Grupului de Luptă. Aceasta va duce la reconfigurarea posturii NATO, precum și la imprimarea unei abordări coerente a acesteia pe întreg Flancul Estic.

Reafirmarea angajamentului NATO pentru apărarea Aliaților, în baza Articolului 5 a Tratatului de la Washington. Apărarea colectivă este și trebuie să rămână sarcina fundamentală prioritară a NATO.

Necesitatea consolidării relațiilor NATO cu partenerii din regiune afectați de efectele agresiunii Rusiei, dar și de ingerințele și presiunile acesteia, Ucraina, Georgia, Republica Moldova.