Barack Obama: Criza zonei euro trebuie rezolvată la acest summit!

Barack Obama: Criza zonei euro trebuie rezolvată la acest summit!

Summit-ul G20 de la Cannes va avea în centrul atenţiei, evident, situaţia Greciei.

UPDATE 5. Nici nu a început bine summit-ul că au început să apară tensiunile. " Tot continuă să evolueze (criza datoriilor suverane - n.r.)!", a spus preşedintele american Barack Obama, la înâlnirea cu liderii europeni, citat de The Guardian. UPDATE 4. David Cameron a subliniat din nou importanţa creşterii participaţiei Marii Britanii la FMI, dar a avertizat că nu va participa direct la un plan de salvare a zonei euro. "Nu agreăm o eventuală participare directă a FMI într-un fond de salvare a zonei euro. Nu ar fi corect şi nu am susţine o astfel de operaţiune", a precizat Cameron. UPDATE 3. Barack Obama, preşedintele SUA, consideră că acest summit G20 "trebuie" să rezolve criza zonei euro, potrivit ziarului Daily Telegraph. UPDATE 2. David Cameron, premierul Marii Britanii, ia în calcul creşterea participaţiei ţării sale la FMI, anunţă The Guardian. "Atunci când lumea este în criză, este normal să consideri creşterea participaţiei la FMI", a afirmat acesta. UPDATE 1. Programul de astăzi al summit-ului G20 este următorul: La ora 14.00, ora României, preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-a întâlnit cu cel mai bogat om al planetei, Bill Gates, şi cu primul-ministru al Indiei, Manmohan Singh.

La ora 14.30, Sarkozy a ţinut un discurs de bun-venit participanţilor la acest summit. La ora 15.00 va avea loc o sesiune de dezbateri pe tema situaţiei economiei globale.

La ora 16.30 va avea loc o sesiune dedicată reformei sistemului monetar internaţional. La ora 18.30 va avea loc o conferinţă pe tema dezvoltării economice şi a comerţului. La ora 18.15, preşedintele Franţei va ţine o conferinţă de presă. La ora 21.30 va avea loc o conferinţă pe tema guvernanţei globale. Grecia, în centrul discuţiilor Statele din cadrul G20 membre ale zonei euro s-au reunit azi-dimineaţă, la Cannes, pentru un mini-summit consacrat Greciei, înainte de întâlnirea celor mai industrializate ţări ale lumii şi a celor emergente, potrivit AFP.

Liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi Spaniei, ţară invitată a G20, precum şi cei ai instituţiilor financiare europene vor dezbate, începând de astăzi, criza elenă, anunţă Agerpres.

Atena a provocat nemulţumirea factorilor de decizie europeni după ce a hotărât să supună unui refrendum cu un posibil final nedorit planul de salvare a Greciei adoptat săptămâna trecută la Bruxelles la capătul unor intense negocieri.

O primă serie de reuniuni consacrate actualei evoluţii a crizei, la care au participat Franţa, Germania, instituţiile europene, FMI şi, ulterior, Grecia, a avut loc miercuri seara, la Cannes, în încercarea de a restabili calmul înainte de summitul G20 ce va debuta joi la prânz. Care este miza Bomba aruncată luni de premierul Papandreou, referitoare la referendum, a pus pe jar toată Europa, după ce tocmai fusese votat planul de redresare a situaţiei din Grecia la Bruxelles, după multe luni de negociere. Acum, liderii europeni consideră cu toţii, aproape fără excepţii, că rezultatul referendumului va decide practic rămânerea sau ieşirea Greciei din zona euro. FMI şi Comisia Europeană au anunţat că vor bloca tranşa de opt miliarde de euro pentru Grecia până la aflarea rezultatului referendumului. Aceşti bani erau necesari Atenei pentru a plăti salariile bugetarilor, rezervele ţării fiind pe terminate. De aceea, analiştii economici estimează că ţara ar putea intra în incapacitate de plată în această lună, referendumul urmând să aibă loc în decembrie. CITIŢI ŞI:

  • Angela Merkel: Nu vom abandona euro, chiar dacă grecii renunţă la moneda unică
  • Pistolul crizei elene, la tâmpla României

Ne puteți urmări și pe Google News