În perioada 18-19 septembrie, și în timp ce subsecretarul de stat american pentru creștere economică, energie și mediu, Keith Krach, se afla în vizită la Taipei, Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) a efectuat manevre aeriene majore dincolo de linia centrală a strâmtorii Formosa, care marchează frontiera maritimă între Taiwan și Republica Populară Chineză.
Până în 2019, avioanele și navele militare chineze au avut grijă să nu treacă această linie de mijloc. Dar acum nu mai este cazul, astfel de incidente sunt în creștere. De exemplu, la 10 septembrie, Ministerul Afacerilor Externe din Taiwan a denunțat incursiunea avioanelor de luptă chineze Su-30 și J-10, precum și cea a unui avion de luptă antisubmarin Y-8 în Zona de identificare a apărării aeriane a Taiwanului (ADIZ), în timpul manevrelor navale ale PLA.
„Manevrele militare ale guvernului chinez constituie o provocare serioasă împotriva Taiwanului și o amenințare gravă la adresa păcii și stabilității în regiune. (…) Astăzi PLA a ales să desfășoare exerciții în apropierea Taiwanului, mâine ar putea face amenințări similare în apropierea altor țări ”, a argumentat Taipei.
Beijingul nu se sinchisește de protestele taiwaneze
Și tendința Chinei este chiar de a supralicita, dacă judecăm după mijloacele de luptă angajate în timpul exercițiilor organizate cu ocazia vizitei oficialului american la Taiwan.
La 18 septembrie, două bombardiere H-6 și 16 avioane de vânătoare (inclusiv 8 J-16, 4 J-10 și 4 J-11) au trecut astfel linia mediană. A doua zi, cu excepția prezenței unui Y-8, un dispozitiv aproape identic a fost desfășurat în aceleași condiții.
Iar cotidianul Global Times, care urmeză linia dictată de Partidul Comunist Chinez, a afirmat negru pe alb, citând analiști military, că recentele manevre ale armatei chineze „nu reprezintă un avertisment ci o repetiție pentru a prelua controlul asupra Taiwanului”.
Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a denunțat încă o dată activitățile militare chineze din vecinătatea Taiwanului.
„Cred că nu contribuie la reputația internațională a Chinei. Mai mult, ele pun poporul taiwanez și mai mult în gardă pentru că înțelegem și mai bine adevărata natură a regimului comunist chinez ”, a declarat ea, la 20 septembrie.
„În plus, și alte țări din regiune au o mai bună înțelegere a amenințării reprezentate de China”, a adăugat ea.
Taiwan evocă „prima lovitură defensivă”
Evident, cu cât avioanele militare chineze zboară mai aproape de Taiwan, cu atât este mai mare riscul unui incident atunci când sunt interceptate de forța aeriană taiwaneză. Mai mult, o astfel de eventualitate a dat naștere, la 4 septembrie, pe rețelele de socializare, la zvonuri despre un Su-35 chinez doborât de apărarea aeriană taiwaneză. Acest lucru a fost rapid respins de Taipei, care a îndemnat utilizatorii de internet „să nu le difuzeze”, invocând un „act rău intenționat”.
Până în prezent, piloții de vânătoare taiwanezi au îndrumări stricte pentru a preveni orice acțiune care ar putea începe „accidental” un război în strâmtoare. Cu toate acestea, o sursă militară a declarat cotidianului Taipei Times că „Taiwanul nu va face niciun gest provocator”, ci își va rezerva de acum „dreptul de a lansa o primă lovitură defensivă” în cazul unui atac chinez.
Rămâne de văzut ce înțelege armata taiwaneză prin „primă lovitură defensivă”. Este vorba de un tir cu rachete în direcția continentului sau de autorizația dată forțelor aeriene ale țării pentru a deschide focul în caz de amenințare?
Oricum ar fi, lunile următoare pot fi pline de evenimente pentru Taiwan. Acesta este prognosticul făcut recent de amiralul James Winnefeld Jr, fost adjunct al șefului de stat major interarme american și de Michael Morell, care a ocupat de două ori sub administrația Obama atribuțiile de director interimar al CIA.
Totul în doar trei zile?
Conforma unor scenarii, China va trimite un ultimatum guvernului taiwanez pentru a-l îndemna să se predea necondiționat dacă nu dorește război. În același timp, se spune că forțele speciale ale Armatei Populare de Eliberare vor prelua controlul asupra facilităților strategice ale insulei pe măsură ce sunt lansate atacuri cibernetice care vizează rețeaua electrică și mass-media.
Apoi, marina chineză, cu submarinele sale, ar impune o blocadă maritimă. Același lucru în aer. Forțele amfibii ale PLA, asistate de sute de bărci de pescuit, se vor pregăti să debarce.
În același timp, Beijingul ar fi activ pe scena diplomatică pentru a determina țările tentate să protesteze pentru acceptarea noii situații, folosind amenințări economice. Astfel, neputând conta pe niciun sprijin extern imediat și estimând că forțele sale armate ar putea rezista doar pentru o perioadă limitată de timp, Taipei ar ajunge să cedeze cererilor Beijingului. În doar trei zile.