Începe proiectarea Spitalului Regional de Urgență din Cluj. Va avea dotări de ultimă generație, iar investiția se ridică la 540 de milioane de euro

Începe proiectarea Spitalului Regional de Urgență din Cluj. Va avea dotări de ultimă generație, iar investiția se ridică la 540 de milioane de euroSursa: proiect

Unitatea medicală va fi proiectată de o asociere italo-română. Construcția efectivă a spitalului ar putea începe peste un an. Acesta va avea 849 de paturi, 19 săli de operație și va fi organizat în premieră pe centre de servicii.

Ministerul Sănătății a anunțat, luni, 9 mai că a început proiectarea Spitalului Regional de Urgență Cluj. Câștigătorul licitației este Asocierea 3TI Progetti Italia – Ingineria Integrata S.p.A, Aduro Impex SRL, ATI Project SRL – asociere italo-română. Consorțiul are obligația, conform contractului, să finalizeze Proiectul tehnic de execuție(PT) în 12 luni.

De asemenea, contractul mai prevede 60 de luni pentru asistență tehnică (inclusiv pe perioada execuției lucrărilor de construcție) și alte 60 luni perioada de notificare a defectelor, mai exact garanția lucrărilor.bBugetul pentru lucrările de proiectare și asistență tehnică este de aproximativ 10 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

19 săli de operație

Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea 849 de paturi pentru îngrijirea pacienților internați, 19 săli de operație, 60 de paturi pentru urgențe, 70 de camere pentru îngrijiri în ambulatoriu și circa 80 de camere dedicate serviciilor de diagnostic și tratament (imagistică, servicii chirurgicale, endoscopie, cardiologie, etc.).

Unitatea sanitară va funcționa ca spital de urgență de nivel înalt și va fi organizat, în premieră pe centre de servicii (ex: Centrul de cap și gât, Centrul toracică, Centrul Abdominală, Centrul de medicină internă, Centrul pentru mamă și copil, etc). Unitatea medicală va fi dotadă cu aparatură de ultimă generație și va utiliza tehnologii medicale avansate.

Construirea efectivă a spitalului va dura patru ani de la semnarea contractului de execuție, iar valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, este de 540 de milioane de euro, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Reformă în sănătate

România și-a asumat prin PNRR modernizarea infrastructurii medicale. Există un buget de 2,45 de miliarde euro, dintre care 400 de milioane de euro vor fi folosiți pentru digitalizarea sistemului. Țintele țării noastre în materie de sănătate sunt:

200 de centre comunitare construite sau renovate, care au dotări noi și personal. 3.000 de cabinete de asistență medicală primară dotate/dotate si renovate, prioritizand cabinetele din mediul rural. 26 compartimente/secții de terapie intensivă nou-născuți dotate, inclusiv cu ambulanță transport nou-născuți (pentru centrele regionale). 30 de ambulatorii/unități medicale publice/alte structuri publice care furnizează asistență medicală ambulatorie reabilitate/modernizate/extinse/dotate. 25 unități sanitare publice/spitale publice care beneficiază de infrastructură nouă. 10 unitati medicale mobile - pentru zonele cu acces limitat la servicii de asistență medicală specializată.

Ne puteți urmări și pe Google News