Evenimentul Zilei > Social > Începe Pelerinajul la Sfânta Parascheva! Reguli pentru a evita îmbolnăvirea
Începe Pelerinajul la Sfânta Parascheva! Reguli pentru a evita îmbolnăvirea

Începe Pelerinajul la Sfânta Parascheva! Reguli pentru a evita îmbolnăvirea

În data de 11 octombrie, la Iași, începe pelerinajul la Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, care este sărbătorită, în fiecare an, pe 14 octombrie. Sfânta Parascheva apare în vise şi împărtăşeşte leacuri populare celor bolnavi sau îi atinge cu toiagul pe cei care nu respectă avertismentele ei. De Sfânta Parascheva se dă de pomană pentru adormiți.

Pentru a evita incidente precum cele petrecute anii trecuți, când mai mulți pelerini au ajuns la spital în stare gravă, doctorul Tudor Ciuhodaru ne dă câteva sfaturi.

– Purtați haine mai groase și evitaţi imobilizarea prelungită. Noaptea, temperaturile se pot apropia de zero grade. Beți lichide calde. Nu este recomandat să vă încălziţi consumând alcool.
– Mâncaţi măcar o gustare cu cel puţin câteva ore înainte de a vă aşeza la coada pelerinilor.
– În cazul apariţiei oricărei simptomatologii, mergeți rapid la spital, eventual cu mijloacele proprii disponibile, pentru a scurta timpul până la prezentare, ținând cont că aglomeraţia sau căile dificile de acces vă pot crea multe probleme.
– Încercati să luaţi legatură cu medicul de familie, pentru a nu fi nevoiţi sa stați zeci de ore prin sălile de aşteptare ale vreunui spital.

– Nu intrerupeţi tratamentul pentru bolile pe care le aveţi, precum cele cardiace sau metabolice, doar pentru a putea participa la pelerinaj. Întreruperea tratamentului le poate agrava sau complica evoluţia.
– Sunați la 112 când nu va puteţi încadra rapid într-un anumit tip de patologie, pentru că, în absența unui spital de urgenţă monobloc, vă puteti trezi că înlocuiţi pelerinajul de la moaşte cu un pelerinaj pe la mai multe spitale din Iași.

Rețineți:

1. În fiecare an patologia hramului de Sfânta Parascheva e dominată de stări lipotimice, tetanii manifeste, pusee hipertensive, accidente ischemice tranzitorii sau episoade de anxietate paroxistică. Nu lipsesc nici gastritele, ulcerele și enterocolitele, legate de tipul și modul de alimentație sau de nerespectarea regulilor de igienă. Femeile din rural cu vârste de peste 55 de ani sunt cele mai expuse la astfel de afecțiuni dar dupa terapia de urgență, solicită întotdeauna reîntoarcerea la pelerinaj.

2. În schimb, la cei veniți în scopuri mai puțin ecumenice, patologia dominantă este cea traumatică, în special plăgi, luxații și entorse sau legată de excesele alimentare sau alcoolice.

3. În anii trecuţi s-au înregistrat chiar şi cazuri letale. În urmă cu 3 ani o femeie de 61 de ani cu probleme cardiace şi-a pierdut viața în timp ce stătea la coadă la moaşte iar în 2013 o altă pacientă de 55 de ani din Ploieşti nu a mai putut fi resuscitată. Nu au fost singurele cazuri în care pelerini care au stat prea multe ore în picioare la rând au avut nevoie de îngrijiri medicale.