Timp de zeci de ani, alpinismul comercial a transformat muntele în cea mai înaltă groapă de gunoi din lume, deoarece un număr din ce în ce mai mare de alpiniști, care cheltuie sume importante pentru a ajunge acolo, acordă puțină atenție deșeurilor pe care le lasă în urmă.
Corturi fluorescente, echipamente de alpinism, cutii goale de gaz și chiar excremente umane poluează traseul bătătorit până în vârful muntelui, de 8.848 de metri.
"Ne mândrim cu Muntele Everest, dar suntem adesea acuzați că nu l-am putut curăța… Iată că am venit acum să facem curățenie pe munte", a declarat Dandu Raj Ghimire, reprezentant al Ministerului Turismului din Nepal.
Guvernul s-a alăturat asociațiilor de alpinism, armatei și organizațiilor locale pentru a coordona efortul de curățenie.
O echipă de 14 persoane va fi trimisă la baza Everest pe 25 aprilie pentru a aduce înapoi 11.000 de kilograme (11 tone) de gunoaie.
Opt membri vor urca apoi la Tabăra numărul 2, aflată la 6.400 de metri, iar echipe de câte trei persoane se vor deplasa pe rând la Tabăra 4, aflată la 7.950 de metri. Aceștia vor petrece acolo 15 zile, timp în care vor aduna gunoiul de pe pantele pline cu zăpadă.
Acum șase ani, autoritățile din Nepal au decis ca fiecare echipă care își aduce gunoiul înapoi va primi înapoi 4.000 de dolari. Astfel, fiecare alpinist trebuie să aducă înapoi cel puțin opt kilograme de deșeuri, dar numai jumătate dintre ei fac acest lucru.
Peste 4.000 de persoane au urcat, până în prezent, pe Everest. Anul trecut s-a înregistrat un record absolut: 807 alpiniști au ajuns pe vârf.
Topirea ghețarilor, din cauza încălziri globale, duce la expunerea cadavrelor și a gunoaielor care s-au acumulat pe munte în ultimii 66 de ani, de când Edmund Hillary și Tenzing Norgay au atins vârful pentru prima dată.
De asemenea, grupurile de ecologiști și-au exprimat îngrijorarea că poluarea muntelui Everest afectează și sursele de apă potabilă din vale.