Incepe batalia pentru infiintarea de noi mitropolii

Incepe batalia pentru infiintarea de noi mitropolii

La lucrarile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a avut loc un fapt exceptional, tinut in secret de oficialitatile patriarhale.

Mai exact, 12 ierarhi de frunte ai BOR au cerut nici mai mult, nici mai putin decat reformarea administrativa a Bisericii. „Biserica Ortodoxa Romana trebuie reorganizata pentru a face fata problemelor pe care le are de rezolvat si, in acest sens, ar trebui ca toate eparhiile sa aiba rang de mitropolie”, se arata in cererea remisa Sfantului Sinod de PS Damaschin, episcopul Sloboziei, IPS Nifon al Targovistei, IPS Teodosie, IPS arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen al Sucevei, PS Epifanie al Buzaului, PS Calinic al Argesului, PS Casian al Dunarii de Jos, PS Daniel al Varsetului, PS Timotei al Aradului, PS Galaction al Alexandriei, PS Lucian al Caransebesului si PS Irineu Slatineanu.

In sprijinul lor, „grupul reformist”, compus din unii dintre cei mai de valoare ierarhi ai Sinodului, mentioneaza motive canonice si administrative, precizand ca mitropoliile reprezinta modul de organizare a majoritatii patriarhiilor si bisericilor autocefale: Patriarhia Ecumenica, Alexandria, Antiohia, Bulgaria, Grecia, Albania.

Trei categorii de episcopi-vicari

In ciuda faptului ca cererea celor 12 ierarhi nu a fost inregistrata pe ordinea de zi si nici luata in discutie, fiind pur si simplu escamotata in birocratia sinodala, si alti episcopi si-au aratat sprijinul pentru aceasta idee. Desi au cerut ca solicitarea sa fie supusa votului secret, cererea a fost pur si simplu ascunsa, iar unii semnatari amenintati sa-si retraga semnaturile!

Ce parea acum catva timp doar o idee prinde contur, tot mai multi ierarhi dorind o reorganizare a Patriarhiei Romane. Ridicarea la rang a episcopiilor in mitropolii ar duce si la disparitia episcopilor-vicari care sunt o anomalie ecleziastica. Numai in Romania exista trei categorii de episcopi-vicari: vicari patriarhali, vicari ai arhiepiscopiilor si mitropoliilor si arhierei-vicari, in contradictie cu dogma si traditia ortodoxa.

„Reforma se va face”

Din motive necunoscute, unii ierarhi refuza sa ia in discutie aceasta cerere. Se repeta astfel cazul Tomisului, unde de peste cinci ani este refuzata infiintarea unei mitropolii fara niciun temei canonic, desi Dobrogea este prima zona crestinata si pamant apostolic. Surse din „grupul reformist” ne-au declarat ca timpul lucreaza in favoarea lor, pentru ca odata si odata aceasta reorganizare tot va avea loc, dar amanarea nu produce decat o stagnare.

Ne puteți urmări și pe Google News