Subiecte BAC 2022. Sesiunea de toamnă la Limba Română
- Simona Suciu
- 16 august 2022, 11:01
Prima probă scrisă a celei de a doua sesiuni a examenului de Bacalaureat, cea de Limba Română, se va desfășura, marți, 16 august. Structura subiectelor va fi similară cu cea din luna iunie. Elevii au voie să intre în sălile de examen doar cu instrumente de scris și o sticlă de apă.
Aproape 35.000 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine probele celei de a doua sesiuni a examenului de Bacalaureat. Potrivit datelor transmite de Inspectoratele Școlare Județene, din totalul celor înscrişi, 22.586 de candidaţi provin din promoţia curentă, iar 12.237 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare.
Subiectele din vară
Marți, 16 august, se va desfășura proba scrisă la Limba Română. Structura subiectelor va fi similară cu cea din luna iunie. Atunci, la profilul real, subiectele la Limba română au fost elaborate plecând de la un text ce aparține lui Nicolae Iorga, „Doamna Elena Cuza”. Subiectul 1 a constat în scrierea unui text argumentativ de minimum 150 de cuvinte, pe tema „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, culturală ș.a.) produce sau nu emoție”, unde elevii au putut apela la propriile experiențe culturale pentru rezolvarea subiectului, cât și la textul lui Nicolae Iorga.
La subiectul 2, elevii au avut de argumentat perspectiva narativă în lucrarea „Întunecare”, scrisă de Cezar Petrescu, iar la ultimul subiect, liceenii au avut de elaborat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate.
La profilul umanist, subiectele la proba scrisă la Limba Română s-au bazat pe același text al lui Nicolae Iorga, „Doamna Elena Cuza”, alături de prezentarea perspectivei narative din opera „Întunecare” , de Cezar Petrescu, similar profilului real.
La subiectul 3, elevii au avut de elaborat un text care să prezinte, tot având la bază o comedie, particularitățile de construcție ale unui personaj studiat.
Regulile examenului
Probele scrise încep la ora 9.00, accesul elevilor în sălile de examen fiind permis până la ora 8.30. Toate sălile de examen sunt dodate cu camere de supraveghere. Elevii au voie să intre în sălile de examen doar cu intrumente de scris și o sticlă de apă. Pentru a promova Bacalaureatul, elevii trebuie să obțină media minim 6.00 și minim nota 5.00 la fiecare probă.
„Lucrările scrise pot fi elaborate într-un interval de lucru de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme şi desene vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen“, a informat Ministerul Educației.
Cei care sunt prinși încercând să copieze sau introduc obiecte interzise în sală sunt eliminați din examen și nu vor mai avea voie să participe la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.
Calendarul examenului
Probele se vor desfăşura în 138 de centre de examen, după următorul calendar: 16 august - Limba şi literatura română- proba E. a - proba scrisă; 17 august - Proba obligatorie a profilului - proba E. c - proba scrisă; 18 august - Proba la alegere a profilului şi specializării - proba E. d - proba scrisă; 19 august - Limba şi literatura maternă - proba E. b - proba scrisă.
Probele de evaluare a competenţelor (lingvistice şi digitale) sunt programate în intervalul 22 - 29 august (cu excepţia zilelor de 27 şi 28 august). Afişarea primelor rezultate va avea loc în data de 31 august (până la ora 12.00). Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12.00 - 18.00. Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor, vor fi comunicate în data de 3 septembrie, potrivit Agerpres.