Noua Lege a Educației. Media de gimnaziu nu va mai conta la intrarea la liceu din 2023. Cum se va desfășura Bacalaureatul

Noua Lege a Educației. Media de gimnaziu nu va mai conta la intrarea la liceu din 2023. Cum se va desfășura Bacalaureatul Sursa: Arhiva EVZ

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat propunerile pentru noua Lege a Educației. El a precizat marți, 12 iulie, că Bacalaureatul va avea examene pentru mai multe discipline. De asemenea, și admiterea la liceu va suferi schimbări. Media de gimnaziu nu va mai conta la intrarea la liceu din 2023, când elevii care acum intră în clasa a VIII-a vor da examentul de Evaluare Națională. În plus, elevii care vor începe în septembrie anul acesta clasa a VII-a vor avea o șansă în plus. Ei vor putea susține un examen de admitere într-un liceu.

Ministrul Educației a explicat marți, 12 iulie, cum va arăta examenul de Bacalaureat.  O să fie format din mai multe probe, după cum urmează:

  1. o singură probă scrisă, de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun pentru elevii de la toate profilurile
  2. două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională
  3. o probă de evaluare a competențelor digitale
  4. o probă scrisă, facultativă, specifică profilului sau specializării, lăsată la alegerea candidatului.

”Este o probă comună, pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările. Această probă constă în evaluarea competențelor generale, formate pe parcursul ciclului liceal, la limba și literatura română, la matematică, științe, istoria și geografia României și științe socio-umane. O singură probă scrisă, care să verifice competențele de bază, indiferent de filieră, profil, specializare”, a explicat ministrul Educației, informează News.ro.

Noul examen de Bacalaureat

Cîmpeanu a motivat astfel introducere unei noi probe lingvistice în examenul de bacalaureat: ”Comunicarea, într-o lume din ce în ce mai globalizată, este absolut esențială. Vor fi verificate de asemenea, competențele de bază, echivalente nivelului B1, conform cadrului european pentru limbile străine”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Elevii care vor promova, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice la limbi străine, au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene, a explicat Cîmpeanu.

O altă probă a examenului maturității va fi de evaluare a competențelor digitale. Examenul național o să fie considerat promovat de către absolvenții învățământului liceal, care îndeplinesc toate condițiile: au susținut proba de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională și proba de evaluare a competențelor digitale. Elevii trebuie să obțină cel puțin nivelul independent. De asemenea, sunt nevoiți să susțină proba scrisă de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchiul comun și să obțină cel puțin nota 6. O altă probă scrisă  este la Limba și literatura maternă unde nota minimă de promovare este nota 6, acolo unde este cazul.

Ultima proba scrisă, facultativă, specifică domeniului sau profilului sau specializării nu va condiționa promovarea examenului de bacalaureat. Ministrul a precizat că va fi la alegere și are rolul de a-l ajuta în dezvoltarea viitoare. Cîmpeanu a spus că această probă încurajează elevii să se prezinte la această probă pentru a demonstra nivelul de excelență.

Noua Lege a Educației pentru gimnaziu

Ministrul Educației a declarat că vor fi schimbări și pentru clasele de gimnaziu. Media de gimnaziu nu va mai conta la intrarea la liceu, încă din 2023. Elevii care vor intra în toamnă clasa a 8-a reprezintă prima generație în care se va aplica noua lege. În plus, elevii care vor începe în septembrie anul acesta clasa a șaptea vor avea o șansă în plus, aceea a susținerii unui examen de admitere într-un liceu.

Așadar, din 2024, liceele care vor demonstra calitatea educației vor fi îndreptățite să organizeze propriile examene de admitere în liceu, pentru ocuparea a 90% din locuri. Restul de 10% din locuri vor fi ocupate prin procesul normal de admitere la evaluarea națională. Examenul de admitere în liceu va trebui și va fi finalizat înainte de a fi demarată evaluarea națională, a mai precizat ministrul.

„În acest fel, acei elevi care vor avea această șansă în plus, și este vorba de elevii care încep clasa a șaptea în septembrie, vor avea șansa să se prezinte la evaluare națională pentru a putea candida ca și până acum”, a spus ministrul, afirmând că e nevoie de pregătirea profesorilor din acele licee care doresc să organizeze examen de admitere, pentru a elabora subiecte proprii de admitere.

Locurile rămase neocupate se ocupă prin repartizare computerizată. ”Înainte de vara anului 2024, când va fi posibil concursul de admitere în liceu, valabil pentru cei care încep clasa a șaptea anul acesta, pentru elevii de clasa a opta, este important de știut că prezenta lege prevede renunțarea la media din gimnaziu, medii care din păcate și-au pierdut relevanța”, a spus ministrul Educației.