Evenimentul Zilei > Social > Incendiu în Delta Dunării. Aproximativ 150 de hectare de vegetație au luat foc în apropiere de Sulina. Video
Incendiu în Delta Dunării. Aproximativ 150 de hectare de vegetație au luat foc în apropiere de Sulina. Video

Incendiu în Delta Dunării. Aproximativ 150 de hectare de vegetație au luat foc în apropiere de Sulina. Video

Peste 150 de hectare de vegetație au luat foc în Delta Dunării, în apropiere de Sulina. Incendiul este monitorizat cu atenție pentru a evita extinderea sa. Vântul puternic împiedică intervenția pompierilor care încearcă să stingă flăcările.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta a anunţat că incendiul este monitorizat de agenţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Conform evaluării acestora, s-a stabilit că nu există pericol de extindere a flăcărilor, dat fiind că focul se manifestă într-o zonă inundabilă.

„Salvatorii Pichetului de Pompieri Crișan intervin în aceste momente cu două ambarcațiuni pentru limitarea unui incendiu de vegetație uscată și palustră ce se manifestă în apropiere de localitatea Sulina. Incendiul a fost monitorizat de către agenții ARBDD din zona de interes, iar în urma evaluării, până la acest moment nu există pericolul de extindere, acesta manifestându-se într-o zona inundabilă”, se arată într-o comunicare a ISU.

Potrivit salvatorilor, misiunea din Delta Dunării este una dificilă din cauza vântului care bate cu putere și împiedică intervenția eficientă a lucrătorilor din serviciile depompieri. Până la acest moment, însă nu sunt înregistrate victime, după cum relatează Antena 3.

„Cinci subofiţeri din cadrul Pichetului de Pompieri Crişan asigură măsuri de protecţie în caz de necesitate la locuinţele aflate în apropierea focarelor, dar şi pentru a monitoriza şi a împiedica răspândirea incendiului peste canalele ce îl delimitează. Incendiul se dezvoltă în zona canalului Bărbosu intersecţie cu canalul Cardon cu extindere către Mila Marină 2”, au mai precizat reprezentanții ISU Delta.

Instituţia aminteşte că incendierea vegetaţiei uscate este interzisă în Delta Dunării. Potirivit reprezentanților ISU, astfel de acţiuni pot avea urmări deosebit de grave pentru viaţa locuitorilor, pentru bunurile acestora, dar și pentru habitatele naturale.


Avertizare Cod galbel de vânt puternic în Delta Dunării

Mai multe zeci de localități de pe litoralul Mării Negre și din Delta Dunării sunt vizate de o avertizare meteo Cod galben de vânt puternic, emisă de Agenția Națională de Meteorologie (ANM). Meteorologii atrag atenția că vântul puternic va bate cu rafale de peste 65 km/h și este valabilă până la ora 2:00, în cursul nopții de luni spre marți.

În județul Tulcea, avertizarea vizează Delta Dunării, respectiv zona localităților Sarichioi, Jurilovca, Valea Nucarilor, Murighiol, Chilia Veche, Mahmudia, Ceamurlia de Jos, Nufăru, Beștepe, Crișan, C.A. Rosetti, Maliuc, Pardina, dar și zona de litoral, Sfântu Gheorghe, Sulina

În județul Constanța, avertizarea Cod galben vizează zona de litoral, respectiv localitățile Agigea, Albești, Constanța, Corbu, Costinești, Cumpăna, Eforie, Istria, Limanu, Lumina, Mangalia, Mihail Kogălniceanu, Năvodari, Ovidiu, Pecineaga, Săcele, Techirghiol, Topraisar, Tuzla, Valu lui Traian.