Cu cinci luni în urmă, fabrica fostului primar Pap Josif a ars parţial din cauza unui scurtcircuit, însă atunci nu s-au înregistrat victime.
Ocomisie formată din specialişti de la Bucureşti, Petro- şani şi Miercurea-Ciuc s-a deplasat ieri la fabrica de prelucrare a lemnului din Gheorgheni pentru a stabili cauzele care au dus la producerea exploziei de sâmbătă. În urma incidentului, 23 de persoane au fost rănite, zece dintre acestea fiind în prezent internate în stare gravă la Bucureşti.
De altfel, în urmă cu aproape cinci luni, hala de producţie a fabricii deţinute de fostul primar din Gheorgheni, Pap Josif, a ars într-un incendiu. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, sublocotenentul Alina Ciobotariu, incendiul respectiv a fost provocat de un scurtcircuit la instalaţia electrică, însă nu s-a înregistrat nicio victimă. Cauza exploziei: o scânteie Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, cauza accidentului colectiv de muncă, dar şi circumstanţele în care acesta s-a produs sunt încă necunoscute. Din primele cercetări, incendiul ar fi fost declanşat de o scânteie „produsă, prin frecare, de utilaje şi sisteme de acţionare“, care ar fi dus la aprinderea rumeguşului.
Anchetatorii bănuiesc că explozia s-a produs în momentul în care doi dintre muncitori au deschis uşa silozului unde se afla cazanul de uscare a rumeguşului. Pe de altă parte, unul dintre răniţi a povestit că explozia s-a produs atunci când a ajuns cu un stingător la uşa silozului. Patronul, acuzat de neglijenţă Sâmbătă dimineaţă, 23 de muncitori au fost surprinşi de o explozie, care s-a declanşat la o instalaţie de uscat rumeguş de la fabrica de prelucrare a lemnului SC Industry Transilvan SRL. Patronul, fostul primar al Gheorgheniului, Pap Josif, a fost acuzat de şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Harghita, Peter Szilard, că a pus în pericol vieţile celor 23 de muncitori răniţi.
„Proprietarul societăţii nu a anunţat Salvarea. La locul incendiului a sosit doar o singură ambulanţă. Ră- niţii au fost transportaţi la spital cu o dubă a fabricii, într-un mediu aseptic“, susţine Peter Szilard, şeful SJA Harghita. În schimb, proprietarul spune că nu a anunţat Salvarea pentru că avea maşini de la firmă cu care să transporte răniţii la spital. „Am vrut să-i ajut şi, pentru că aveam la firmă o dubă, i-am dus la spital“, a declarat Pap. BUCUREŞTI Unul dintre răniţi va fi operat astăzi Cinci dintre cei zece răniţi transportaţi sâmbătă seară la Bucureşti sunt în prezent intubaţi. „Unul dintre răniţi are arsuri pe 66% din suprafaţa corpului şi este în continuare intubat. Ceilalţi cinci au arsuri pe 15-30% din suprafaţa corpului, dar sunt în stare bună. Unul dintre cei cinci va fi operat astăzi, iar în zilele următoare probabil că va fi operat şi bolnavul care este acum intubat“, explică Ileana Boiangiu, şefa Secţiei de arsuri de la Spitalul de Arşi, unde au fost internaţi şase dintre răniţi.
Alte trei persoane sunt internate la Terapie intensivă la Spitalul Floreasca. „Cei trei răniţi sunt în stare gravă, dar stabilă“, spune Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt la Spitalul Floreasca. Rănitul care se află la Spitalul Bagdasar este intubat, are arsuri de căi aeriene şi arsuri pe suprafaţa corpului de peste 50%. (Ramona Samoilă)