Incendiile forestiere alimentează pandemia. Studiu șocant al savanților americani

Incendiile forestiere alimentează pandemia. Studiu șocant al savanților americani

Oamenii de știință americani susțin că incendiile forestiere joacă un rol și în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri cu Covid-19 și letalitatea bolii.

Pe măsură ce numărul de îmbolnăviri crește din nou în SUA, oamenii de știință pun în circulație o nouă teorie care leagă pandemia de incenduiile de vegetație. Potrivit unui nou studiu publicat în revista Science Advances, creșterea numărului de particule fine din atmosferă, provocată de incendiile de vegetație din 2020, a condus la mai multe cazuri de îmbolnăvire și deces de Covid-19 în California, Oregon și Washington.

Poluarea aerului sporește riscul de a contracta virusul SARS-Cov-2

„Poluarea aerului cu particule fine poate fi un vehicul suplimentar pentru răspândirea mai raăidă a virusului”, susține Francesca Dominici, coautor al studiului și profesor de biostatistică, populație și știința datelor la Harvard T.H. Chan School of Public Health. „Având în vedere că observăm un risc crescut de cazuri din cauza variantei Delta și că avem deja incendiile, această posibilitate e îngrijorătore”.

Particulele fine, sau PM 2.5, sunt printre cele mai mici, dar și cele mai periculoase substanțe poluante. Când este inhalată, acestă particulă pătrunde adânc în țesutul pulmonar, de unde poate intra în sânge. Particulele PM2.5, care provin și din alte surse, cum ar fi termocentralele cu combustibili fosili, motoarele autoturismelor sau agricultură, pot declanșa o serie deprobleme de sănătate, precum astm, boli de inimă, bronșită cronică, dar și alte boli respiratorii. Aceste afercțiuni îi fac pe oameni mai vulnerabili în fața Covid-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Decesele au crescut cu mai mult de 8%

Dr. Albert Rizzo, ofițer medical șef la American Lung Association, care nu a fost implicat în noul studiu, spune că poluarea aerului cu fumul incendiilor ar putea provoca inflamații în plămâni. "Particulele sunt cele care transfprmă căile respiratorii într-un teren fertil pentru infecții", a declarat Rizzo. „Sistemul imunitar este pregătit numai să combată efectele unei particule și acum are un virus pe care trebuie să-l neutralizeze.” 2020 a fost un an istoric în ceea ce privește incendiile de vegetație, acestea au afectat peste 10 milioane de acri numai în statele occidentale ale SUA. În timp ce numărul de victime directe din cauza incendiilor a fost de cel puțin 43, cercetătorii de la Universitatea Stanford au estimat că alte aproximativ 1.200 până la 3.000 de decese au fost provocate în California de inhalarea fumului sau a particulelor PM 2.5.

Studiul făcut la Harvard a analizat date provenind din 92 de comitate afectate de incendiile din 2020. Folosind imagini din satelit ale incendiile și date publice privind îmbolnăvirile și decesele de Covid, cercetătorii au descoperit că, în majoritatea comitatelor pe care le-au studiat, a existat o corelație între cantitatea de fum și funingine și număarul de îmbolnăviri și decese din cauza Covid. În regiunile în care nivelul PM 2,5 a rămas la valori mari timp de 28 de zile la rând, cazurile au crescut cu aproape 12%, iar decesele cu mai mult de 8%. "Acesta este un studiu foarte important", a declarat Donghai Liang, profesor de sănătate a mediului la Universitatea Emory, care nu a fost implicat în studiu. „Acesta este printre primele studii care se referă la legătura dintre particulele eliberate în urma incendiilor din 2020 din Statele Unite și creșterea cazurilor deCovid-19 și a deceselor”, notează CNN.