Poluarea aerului rămâne „încăpățânat de ridicată” în multe orașe din UE

Poluarea aerului rămâne „încăpățânat de ridicată”  în multe orașe din UE

EUOBSERVER (Belgia). Mulți cetățeni UE continuă să fie expuși la niveluri ilegale și periculoase ale poluării, mai ales în Italia și Polonia, arată noi date ale Agenției Europene de Mediu (EEA).

„Deși calitatea aerului s-a ameliorat pronunțat în ultimii ani, poluarea aerului rămâne încăpățânat de ridicată în multe orașe de pe tot cuprinsul Europei”, a declarat directorul executiv al EEA, Hans Bruyninckx.

Cu toate că măsurile de carantină anti-pandemie introduse de aproape toate statele membre în primăvara lui 2020 au dus la o reducere semnificativă a poluării aerului, peste jumătate din cele 343 de orașe analizate de EEA au o calitate „proastă” sau „slabă” a aerului.

Analiza realizată săptămâna trecută arată că numai 39% din orașe au o calitate „bună” a aerului - adică expunerea pe termen lung la particule fine (PM2,5) e sub nivelul stabilit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Particulele fine provin din surse de emisii precum transportul rutier, industrie și agricultură și reprezintă unul dintre agenții poluanți ai aerului cei mai nocivi pentru sănătate, ducând la boli cardiovasculare și respiratorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși UE a stabilit în 2015 limite ale poluării aerului cu obligativitate juridică (25 μg/m3 pentru PM2,5), ele sunt mai permisive decât cele ale OMS (10 μg/m3).

Expunerea la particule fine a provocat aproximativ 417.000 de decese premature în 2018 în 41 de țări europene - cu 60.000 mai puține decât în 2008.

Se estimează că reducerea poluării aerului în UE până la nivelul recomandat de OMS ar putea preveni anual 51.213 decese premature.

 Cele mai bune... și cele mai rele

În 2019-2020, cele mai curate trei orașe din Europa din perspectiva calității aerului au fost Umeå din Suedia, Tampere din Finlanda și Funchal din Portugalia.

Uppsala și Stockholm (Suedia), Tallinn, Narva și Tartu (Estonia), Bergen și Trondheim (Norvegia) și Salamanca (Spania), figurează și ele printre cele mai curate 10 orașe pe lista EEA.

La polul opus, cele mai poluate orașe din Europa sunt Nowy Sacz din Polonia, Cremona din Italia și Slavonski Brod din Croația, toate trei depășind plafonul UE de poluarea atmosferică.

În aceeași categorie mai figurează Zgierz, Piotrkow Trybunalsi, Zory și Cracovia (Polonia), Vicenza, Brescia și Pavia (Italia), precum și orașul Veliko din Bulgaria.

În prezent sunt active 15 proceduri de infringement împotriva statelor membre care nu respectă la nivel național limitele privind particulele fine.

Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a hotărât că Bulgaria, Polonia, România, Italia și Ungaria au depășit limitele legale ale poluării aerului, subminând astfel sănătatea populației.

Însă Comisia Europeană a deferit CEJ și Franța, Grecia și Slovacia pentru calitatea slabă a aerului.

Alte șapte cazuri se află acum fie în etapa opiniei argumentate, fie în cea a scrisorii de atenționare formală, stadiile inițiale ale procedurii de infringement.

Analiza EEA include doar localitățile cu peste 50.000 de locuitori care și-au monitorizat calitatea aerului cel puțin 75% din perioada examinată.

Comisia a dezvăluit în mai un plan de reducere a poluării aerului, apei și solului până la niveluri care nu sunt dăunătoare sănătății umane și ecosistemelor naturale până în 2050 - când UE intenționează să devină și neutră din perspectiva climatică. (Rador)