Incendiile de pădure au distrus până în luna august a doua cea mai mare suprafață de când există înregistrări pentru Europa

Incendiile de pădure au distrus până în luna august a doua cea mai mare suprafață de când există înregistrări pentru EuropaSursă: Bumbleedee | Dreamstime.com

Incendiile de pădure din această vară din Europa au ars a doua suprafață ca mărime de când a început înregistrarea datelor în acest sens, în condițiile în care ne aflăm încă la mijlocul sezonului obișnuit pentru declanșarea acestor incendii, potrivit datelor de la Centrul Comun de Cercetare al UE.

În circa 12 țări europene au avut loc deja incendii de pădure în acest an, obligând mii de oameni să-și abandoneze casele și provocând distrugeri de locuințe și afaceri, scrie publicația elenă I Efemerida.

Țări precum Italia, Spania și Franța se confruntă în continuare cu un risc uriaș de incendii de pădure. Acestea au distrus în acest an în total de 6.007.310 de metri pătrați în țările UE. Este a doua suprafață distrusă ca mărime de când a început ținerea evidențelor, în 2006.

În 2017 au ars 9.878.440 metri pătrați

Suprafața arsă în acest an este mai mult decât dublu față de suprafața totală a Luxemburgului. În niciun alt an nu a ars o suprafață atât de mare în Europa până în luna august, pe baza datelor de până acum.

Perioada în care incendiile de pădure se manifestă de obicei în zona Mării Mediterane se întinde din luna iunie până în luna septembrie.

Schimbările climatice amplifică problema prin creșterea temperaturii și umidității, condiții care ajută la răspândirea mai rapidă a focului, crescând durata și gravitatea acestuia.

Victor Resco de Dios, profesor la Universitatea din Lleida, Spania, spune că incendiile mari de pădure de la începutul lunii iulie din Franța și Portugalia au fost „extrem de neobișnuite” și au demonstrat că schimbările climatice fac ca sezonul incendiilor să înceapă mai devreme și să dureze mai mult.

Cifrele Centrului vizează incendiile care depășesc o suprafață de 300 de metri pătrați, așa că dacă s-ar include și incendiile mai mici, atunci suprafață arsă totală ar fi mai mare.

Țările sud-europene, cum ar fi Portugalia și Grecia, înregistrează incendii forestiere aproape în fiecare vară, dar temperaturile ridicate transferă riscul declanșării unui incendiu grav și mai spre nord, întrucât printre țările afectate în această perioadă s-au numărat și Germania, Slovenia și Cehia. (Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News