Zeci de incendii în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore. Pompierii, în alertă

Zeci de incendii în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore. Pompierii, în alertă Incendiu de vegetație Republica Moldova. Sursă foto: captură video

Activitate intensă, în Republica Moldova, pentru pompierii, din cauza a 30 de incendii de vegetație care au izbucnit în ultimele 24 de ore.

Pompierii din Republica Moldova au avut serios de furcă, în ultimele ore, cu incendiile de vegetație. Au fost multe intervenții pentru a potoli flăcările care au izbucnit în nu mai puțin de 30 de locuri diferite. Flăcările au făcut scrum aproximativ 110 hectare de teren. Oamenii au fost avertizați, de către autorități, să nu dea foc gunoiului menajer și vegetației uscate. Pentru că flăcările scapă de sub control, se extind și creează mari probleme.

Pompierii din țara vecină au intervenit în raioanele Ialoveni, Soroca, Șoldănești, Cahul, Călărași, Căușeni, Edineț, Ungheni, Cimișlia, Telenești, Sângerei, Fălești, Râșcani, Ștefan-Vodă, Orhei, dar și UTA Găgăuzia.

Zeci de incendii de vegetație în Republica Moldova

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au transmis mai multe mesaje publice. Cetățenii nu trebuie să aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul. În condiții de temperaturi ridicate, necaracteristice pentru sezonul rece, umiditate redusă și vânt, orice scânteie poate provoca incendii de proporții.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, oamenii sunt rugați să nu arunce chibrituri, țigări sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, în preajma spațiilor forestiere și terenurilor agricole. Mai mult, populația este îndemnată să nu fie indiferentă atunci când observă focare de ardere, dar să apeleze prompt Serviciul 112 și să încerce să acționeze la stingerea acestor focare cu utilaje de primă intervenție.

După cum arată datele statistice ale celor de la IGSU, în perioada 1 ianuarie-19 februarie 2024, au fost înregistrate 121 de intervenții ale pompierilor la lichidarea focarelor de vegetație uscată, în urma cărora au fost compromise 138 ha de teren, conform jurnal.md.

Altfel, în ceea ce privește incendiile de vegetație, un eveniment de proporții a avut loc în România, în urmă cu două săptămâni. Și aa vut loc în Delta Văcărești.

Garda de Mediu a transmis că staţiile de monitorizare a calitații aerului din rețeaua RNMCA, cele mai apropiate de locul incendiului, respectiv B2 Titan, B4 Spital Bagdasar, B23 Palatul Copiilor, B30 Piaţa Sudului şi B21 Piaţa Berceni nu au înregistrat depăşiri ale valorilor limita ai parametrilor.