Studiu. Oamenii care călătoresc prea des cu avionul riscă să facă acest tip de cancer

Studiu. Oamenii care călătoresc prea des cu avionul riscă să facă acest tip de cancer Călătoriile transcontinentale prea dese cu avionul pot duce la cancer. Sursa Foto- Dreamstime

Cercetătorii au demonstrat experimental că disfuncția circadiană cronică, cauzată de schimbarea frecventă a fusului orar, este un factor carcinogen pentru celulele hepatice umane.

Cancerul hepatic poate fi un risc major pentru turiștii care efectuează prea multe călătorii transcontinentale.

Motivul? Schimbarea fusului orar.

Cancerul hepatic, provocat de schimbarea fusului orar

Când sunt întrebați ce anume ar putea cauza cancer, oamenii se gândesc cel mai probabil la substanțe chimice precum tutunul, conservanții din alimentație, energizantele, alcoolul, radiațiile, lumina UV de la Soare. Mulți indică sedentarismul și lipsa somnului corespunzător pe noapte. Ultimii s-ar putea să aibă dreptate parțial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiile epidemiologice au descoperit că decalajul cronic de fus orar este un risc crescut de cancer la ficat.  Printre acestea se află un studiu recent condus de cercetători de la Baylor College of Medicine și publicat în Journal of Hepatology. Este primul care demonstrează experimental că decalajul cronic de fus orar este într-adevăr un carcinogen uman.

Aceștia au experimentat teste pe două grupuri de șoareci, fiecare având câte un ficat care conține celule hepatice umane.

Tot mai mulți pasageri optează pentru călătorii transcontinentale îndelungate și neîntrerupte cu avionul. Acest obicei poate să le fie dăunător.

Tot mai mulți pasageri optează pentru călătorii transcontinentale îndelungate și neîntrerupte cu avionul. Acest obicei poate să le fie dăunător. Sursa Foto -Dreamstime

Ce este ritmul circadian și cât de mare este riscul de cancer hepatic?

Ritmul circadian este ceasul intern de 24 de ore din creierul nostru care reglează ciclurile de alertă, somnolență și practic toate funcțiile corpului, aflate în sincronizare cu ciclul zi-noapte al planetei. Studiile recente au dezvăluit că atunci când ceasul intern iese din sincronizare, boala are o șansă mai mare de a se dezvolta. Șoarecii umanizați au fost expuși la două condiții diferite.

Primul grup a fost menținut în sincronizare cu ciclul natural de zi-noapte. Al doilea grup de șoareci au fost ținuți într-un program similar cu cel experimentat de o persoană care zboară dus-întors de la San Francisco la Londra în fiecare săptămână, timp de o lună.

S-a constatat că în comparație cu șoarecii ținuți în cicluri normale de lumină/întuneric, șoarecii din al doilea grup  au avut o durată de viață mai scurtă,  dezvoltând ciroză, icter și cancer atât la celulele hepatice umane, cât și la cele de șoarece