Cum să te adaptezi uşor la diferenţa de fus orar

Cum să te adaptezi uşor la diferenţa de fus orar

Ca să nu fii obosit în concediu, fă-ţi programul de somn din timp după ora ţării unde călătoreşti.

Dormi cu minimum 15 minute mai mult în zilele anterioare plecării în străinătate, te sfătuiesc medicii. Astfel, organismul tău va face faţă mai uşor diferenţelor de fus orar.

În timpul concediului, calculează-ţi plimbările în aer liber cu atenţie. Modul în care te adaptezi la ora din alte ţări depinde de perioada din zi în care te expui la soare.

Lumina dimineţii dă ceasul cu o oră mai devreme

Ne puteți urmări și pe Google News

Lumina de dimineaţă schimbă ceasul după care funcţionează organismul cu o oră mai devreme, explică specialişti citaţi de publicaţia americană „Prevention“. În schimb, plimbările seara dau ceasul mai târziu, tot cu o oră, potrivit doctorului Al Lewy.

Astfel, dacă vizitezi o ţară la Est, specialistul te sfătuieşte ca în timpul concediului să-ţi faci plimbările dimineaţa, iar dacă călătoreşti spre Vest, este indicat să ieşi în aer liber după-amiaza târziu.

Rezultatele vor fi vizibile dacă diferenţa de fus orar va fi mai mică de şase ore.

Pregătirile pentru o acomodare rapidă la fusul orar al ţării unde călătoreşti trebuie să înceapă, totuşi, înaintea plecării. Drept urmare, cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte de călătorie, măreşte-ţi programul de somn. Indicat ar fi să te culci mai devreme cu o oră câteva nopţi la rând înaintea plecării, iar dimineaţa să te scoli tot cu aproximativ o oră mai târziu.

„Acordă-ţi minimum un sfert de oră în plus de somn. Cei care au cele mai multe probleme la acomodarea cu fusul orar sunt cei care nu au un orar fix, care stau până târziu noaptea să se uite la filme sau să-şi facă treburile casnice“, sugerează doctorul Charles Ehret, autorul cărţii „Overcoming Jet Lag“, citat de publicaţia „Prevention“. În cazuri disperate, menţine programul de acasă

Dacă diferenţa de fus orar este mult prea mare şi nu reuşeşti să te obişnuieşti, specialiştii te sfătuiesc să îţi menţii, cât este posibil, programul de acasă: să dormi şi să mănânci după ora din ţară. În situaţia în care trebuie să participi în altă ţară la un eveniment important, doctorul Charles Ehret te sfătuieşte să pleci de acasă cu câteva zile înainte ca să îi laşi timp organismului să se acomodeze. ÎN AVION

Aţipitul spre finalul călătoriei, dureros pentru urechi

Cum multe persoane resimt diferenţ a de fus orar şi din cauza condiţiilor în care au călătorit, specialiştii te sfătuiesc să acorzi atenţie momentului în care aţipeşti în avion, arată publicaţia „Prevention“. Aţipitul în timpul coborârii avionului la sol te poate lăsa cu dureri de urechi şi cu o senzaţie de disconfort. Acest lucru s-ar explica prin faptul că schimbările de presiune din avion sunt mai puternic resimţite în timpul coborârii. În plus, urechile nu „fac faţă“ variaţiilor de presiune, pentru că în timpul somnului nu înghiţi atât de mult ca atunci când eşti treaz. MANIFESTĂRI

Dereglarea ceasului intern, cauză de apatie Somnolenţa, nervozitatea şi apatia apărute într-o călătorie sunt semnele că organismul nu s-a putut adapta la diferenţele de fus orar. „Organismul nostru funcţionează după un ritm în care se succed ziua şi noaptea, este ca un ceas biologic. Dacă schimbăm fusul orar, ritmul este dat peste cap, ne găsim în situaţia în care suntem treji şi afară este lumină, în timp ce creierul nostru ştie că trebuie să fie noapte“, explică Remus Lupu, medic generalist. Copiii şi bătrânii sunt cei mai afectaţi de diferenţa de fus orar, în timp ce restul persoanelor se pot adapta după o zi, dacă recuperează somnul, spun medicii.

Cel mai greu se pot acomoda persoanele care fac trecerea bruscă de la un fus orar la altul, cum sunt cei care călătoresc cu avionul.