Evenimentul Zilei > Actualitate > Incendii de vegetație favorizate de caniculă, în Tulcea. Pompierii au intervenit pe 20 de hectare
Incendii de vegetație favorizate de caniculă, în Tulcea. Pompierii au intervenit pe 20 de hectare

Incendii de vegetație favorizate de caniculă, în Tulcea. Pompierii au intervenit pe 20 de hectare

Căldura foarte mare a favorizat producerea și extinderea unor incendii de vegetație pe raza județului Tulcea, Pompierii au intervenit și au stins focul de pe aproximativ 20 de hectare de teren agricol.

Anunțul a fost făcut de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta din Tulcea, care a prezentat situația. Astfel, cel mai mare incendiu a izbucnit în apropierea localității Jijila, unde au ars aproximati 10 hectare de miriște de grâu. Focul a fost stins, în cele din urmă, de pompieri, în sprijinul cărora au venit și localnicii. Aceștia au intervenit cu tractoare pentru a opri extinderea focului.

Pompierii suspectează că incendiul a fost provocat intenționat de o persoană care a dorit să curețe, astfel terenul agricol.

„Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea intenţionată a sursei de aprindere”, a menţionat purtătorul de cuvânt al ISU Delta, Nicolae Botezatu.

Alte incendii favorizate de căldura foarte mare

Un al doilea incendiu, de o dimensiune mai mica s-a produs la marginea satului Ceamurlia de Jos. Aici au ars aproximativ 600 metri pătraţi de vegetaţie uscată: Este vorba despre lăstăriş şi mărăciniş, iar cauza probabilă a incendiului a fost, conform pompierilor, fumatul în locuri neprotejate corespunzător.

La Colina, au ars un hectar de teren, 20 de metri pătraţi de vegetaţie uscată, dar și două anexe gospodăreşti. Într-o altă localitate, la Iazurile au fost afectate cinci hectare de mirişte şi un autoturism. În acest din urmă caz, incendiul a fost provocat de un scurtcircuit apărut la autovehicul.

Un alt incendiu a fost semnalat la marginea satului Agighiol, unde au ars aproximativ patru hectare de vegetaţie uscată şi gunoi de grajd, cauza probabilă fiind utilizarea focului în spaţii deschise.

Potrivit ISU Delta, niciun eveniment nu s-a soldat cu persoane rănite.

Un alt incendiu s-a produs în județul Bihor

Un alt incendiu s-a produs, tot din cauza căldurii excesive și într-o localitate din județul Bihor. O suprafață de aproximativ 10 hectare de teren. Mai multe echipaje de pompieri de la ISU Bihor au fost mobilizate la faţa locului, au anunțat reprezentanții instituției.

Incendiul a fost lichidat, pompierii reușind să împiedice extinderea flăcărilor la locuințele din apropiere. Au ars un utilaj agricol, baloți de paie, 10 stupi de albine și vegetație uscată, pe câteva zeci de hectare. A fost afectat acoperișul unei anexe gospodărești pe o suprafață de circa 5 metri.