Încătuşarea lui Costiniu adânceşte falia din justiţie

Încătuşarea lui Costiniu adânceşte falia din justiţie

Asociaţia Magistraţilor invocă tortura în arestarea şefului Secţiei Civile a Curţii Supreme. Asta, după ce s-a opus protestului celor peste 400 de magistraţi pentru reforma justiţiei.

După ce s-a opus demersului celor peste 400 de magistraţi care au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să le interzică judecătorilor cercetaţi penal să intre în sălile de judecată, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) ia poziţie acum şi invocă tortura în cazul reţinerii judecătorului Florin Costiniu, şeful Secţiei Civile a Curţii Supreme.

Concret, reprezentanţii AMR - al cărei preşedinte onorific este Viorica Costiniu, soţia judecătorului arestat - susţin acum că „purtarea magistratului în cătuşe reprezintă o atitudine deliberată de intimidare şi umilire, o demonstraţie nepermisă de forţă şi discreditare a puterii ju de căto reşti”.

„AMR protestează asupra tratamentului degradant la care este supus magistratul Florin Costiniu, prin imobilizarea sa în cătuşe, contrar dispoziţiilor articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, susţin reprezentanţii asociaţiei, într-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Demersul acestora este combătut însă de specialişti în Drept consultaţi de EVZ. „În primul rând, procedura prevede încătuşarea cu mâinile la spate a suspecţilor reţinuţi, indiferent de infracţiunile de care sunt acuzaţi, de statutul lor social şi de funcţiile publice pe care le ocupă. Din acest punct de vedere, putem spune că poliţiştii şi procurorii anticorupţie au fost chiar îngăduitori cu mulţi dintre arestaţii celebri, pe care i-au încătuşat cu mâinile în faţă. În al doilea rând, articolul 3 din Convenţie, invocat acum de AMR, se referă la tortură”, au explicat aceştia.

„Problemele sistemului nu mai pot fi ignorate”

Concret, Convenţia prevede la articolul 3 că „nimeni nu poate fi supus torturii sau tratamentelor şi pedepselor inumane şi degradante”. „E drept că magistraţii CEDO au invocat, în sentinţele lor, articolul 3, dar atunci când a fost vorba despre folosirea torturii împotriva unor persoane aflate în detenţie. Astfel, Curtea a statuat că «în raport cu o persoană privată de libertate, recurgerea la forţa fizică care nu era absolut necesară în raport cu comportamentul persoanei ră neş te demnitatea umană şi este, în principiu, o încălcare a drepturilor stabilite în articolul 3»”, a explicat unul dintre avocaţii specializaţi în jurisprudenţa CEDO.

Protestul AMR - care reprezintă magistraţii şi în CSM - vine la nici trei zile de la arestarea judecătorului Florin Costiniu şi a afaceriştilor Costel Căşuneanu şi Marius Locic, în dosarul de corupţie al senatorului PSD Cătălin Voicu, dar şi la scurt timp de la decizia Consiliului de a nu-i sancţiona în vreun fel pe judecătorii cercetaţi penal.

„Dincolo de vinovăţia sau nevinovăţia domnului Florin Costiniu, se pare că CSM are o altă perspectivă asupra eticii ma gistraţilor decât noi, judecătorii de rând (...). Problemele sistemului nu mai pot fi ignorate însă”, spuneau tinerii ma gistraţi care au susţinut, fără rezultat, reforma şi care au văzut în comportamentul magistratului „o palmă dată justiţiei”.

Cât despre judecătorul Costiniu şi „partenerii” săi de arest - afaceriştii Costel Căşuneanu şi Marius Locic -, vor afla astăzi dacă vor mai rămâne după gratii.  

TEAMA DE CĂTUŞE 

Alexandru Mazăre se disculpă  

Astăzi, magistraţii Curţii Supreme vor judeca nu doar recursul formulat de Costiniu, Căşuneanu şi Locic, ci şi cererea de eliberare sub control judiciar a protagonistului acestei anchete, Cătălin Voicu.

În acest timp însă, unul dintre ceilalţi trei acuzaţi în dosar, cercetaţi în libertate, senatorul PSD Alexandru Mazăre - fratele primarului Constanţei Radu Mazăre - încearcă să se disculpe public pentru acuzaţiile aduse de procurori, dar şi pentru relaţia cu ceilalţi inculpaţi în cauză. Asta, întrucât, în perioada următoare, se aşteaptă şi el la o eventuală reţinere sau arestare, după cum a precizat în cadrul unei con ferinţe de presă pe care s-a grăbit să o convoace, ieri, la malul mării.

„Privind retroactiv, îmi dau seama că, din mai multe puncte de vedere, colegul meu (Cătălin Voicu - n.r.) exagera şi poate îi plăcea să se laude şi să prezinte lucrurile într-o lumină favorabilă lui (...), a făcut atunci o serie de declaraţii, alea cu gherila urbană, cu justiţia şi... la momentul respectiv, mi-am dat seama că omului îi place să vorbească”, a explicat Mazăre o parte a discuţiei purtate cu Voicu, care a stat la baza acuzaţiei formulate îm potriva lui de anchetatori: cumpărare de trafic de influenţă. El a lămurit apoi şi întâlnirea avută cu judecătorul Cristian Jipa de la Curtea Supremă (acuzat şi el în dosar): „L-a sunat senatorul Voicu, eu nu i-am spus să-l cheme. Aţi văzut stenogramele. Îi spun eu undeva «cheamă-l pe Jipa», «intervino»?”. (Feri Predescu)