Încă un atentat comis la Kabul, soldat cu 5 victime

Sursa: Arhiva EVZ

În pofida eforturilor de pace, temerile unei resurgențe teroriste a talibanilor sunt vii. Într-un an cu un record de mii de explozii și atentate și cu peste o mie de morți, războiul de 20 de ani pare departe de final.

Cel puţin 5 persoane au murit şi alte 21 au fost rănite sâmbătă într-o serie de atacuri cu obuze de mortier în capitala afgană, Kabul, transmit AFP, Reuters şi DPA, citate de Agerpres. Atacurile, care nu au fost deocamdată revendicate, au avut loc în cel puţin 4 districte din oraş, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Tariq Arian. În ultimele 6 luni, talibanii au comis 53 de atentate sinucigaşe şi au declanşat 1.250 de explozii, violenţe soldate cu 1.210 morţi şi 2.500 răniţi în rândul civililor, a adăugat Tariq Arian.

Printre locurile vizate de atacuri sunt piaţa Sedarat, unde se află biroul vicepreşedintelui afgan Amrullah Saleh. Imagini postate pe social media arată zidurile avariate ale unui mare spital din Kabul.

De mai multe luni Afganistanul este cuprins de un nou val de violenţe. Talibanii s-au angajat să nu atace zonele urbane, dar autorităţile de la Kabul au acuzat insurgenţii că au organizat mai multe atacuri în capitala afgană.

La începutul acestei săptămâni, Pentagonul a anunţat că va retrage 2.000 de soldaţi americani din Afganistan, accelerând astfel calendarul stabilit în cadrul acordului încheiat în februarie, la Doha, de SUA şi talibani.

Tratativele de pace, într-un punct mort

Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, a promis în mai multe rânduri să încheie ''războaiele nesfârşite'', inclusiv în Afganistan, intervenţie lansată după atentatele de la 11 septembrie 2001. La jumătatea lunii septembrie, negociatorii guvernului afgan şi cei ai talibanilor au lansat tratative de pace, în Qatar, dar acestea avansează lent.

Decizia Statelor Unite de a retrage 2.000 de militari din Afganistan până la 15 ianuarie este o ”veste bună”, care va ajuta la încheierea războiului în ţară, apreciază talibanii. ”Este un progres bun şi este în interesul popoarelor” afgan şi american, a declarat, miercuri, un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid. ”Cu cât mai repede pleacă trupele străine, cu atât mai repede se va termina războiul”, insistă el.

Pentagonul a anunţat, marţi, că Statele Unite îşi reduc la 2.500 numărul militarilor americani staţionaţi în Afganistan în ianuarie 2021 - cea mai mică prezenţă militară americană în această ţară în 20 de ani de război. Însă acest anunţ alimentează temeri, atât în Statele Unite, cât şi în lume, a unei resurgenţe a grupărilor extremiste, la 20 de ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, organizate de Al-Qaida, care se afla la acea vreme sub protecţia talibanilor afgani.

Acordul de la Doha, încheiat în februarie de Washington cu insurgenţii, este cel care a antrenat această retragere a trupelor  americane până în 2021. În schimb, talibanii s-au angajat să nu atace forţele americane şi să împiedice grupări ca Al-Qaida şi Statul Islamic (SI) să opereze în Afganistan.