Încă o BOMBĂ în Pacific: Rusia sfidează Japonia și își face BAZĂ MILITARĂ în Kurile. America și China sunt și ele pe picior de război!
- Adrian Pătrușcă
- 9 iunie 2015, 13:05
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat accelerarea construcției infrastructurii militare și civile pe un arhipelag disputat de Rusia și Japonia.
Conflictul asupra insulelor, numite Kurile de către Rusia, și Teritoriile din Nord, de Japonia, a încordat relațiile dintre cele două state după Al Doilea Război Mondial, când trupele sovietice au ocupat patru insule situate la capătul sudic al arhipelagului.
Șoigu a vorbit luni în orașul Vladivostok, situat la extremitatea de Răsărit a Rusiei, după ce a inspectat sistemul militar estic, așa cum se arată într-un comunicat al ministerului său, care nu mai oferă și alte detalii, potrivit The Moscow Times.
În ultimii ani, Moscova a stârnit mânia guvernului de la Tokyo în ultimii ani prin vizitele oficialilor în Insule și prin intensificarea activităților militare aici. Japonia insistă că acestea sunt parte integrantă a teritoriului său și că Rusia trebuie să le părăsească.
Inițiativa Rusiei în Insulele Kurile are loc în timp ce Japonia discută schimbarea Constituției, ceea ce îi va permite să redevină o mare putere militară, putând executa intervenții armate inclusiv în afara granițelor.
O modificare radicală, după ce, imediat după Al Doilea Război Mondial, Japonia adoptase o Constituție pacifistă, promițând că „renunță pentru totdeauna la război”. De altfel, în ultimii ani, bugetul de apărare al Japoniei a fost în continuă creștere.
Creșterea tensiunilor în Insulele Kurile, între Rusia și Japonia, nu face decât să arunce gaz peste focul din Pacific, unde Beijingul s-a înstăpânit peste Arhipelagul Spratly, din Marea Chinei de Sud, teritoriu revendicat și de Vietnam, Taiwan, Filipine și Sultanatul Brunei.
Ceea ce face China în aceste insule este fără precedent: draghează nisipul de pe fundul mării și îl toarnă peste atoli pentru a le mări suprafața și consistența, încât să suporte construcții. Deja, acolo a apărut inclusiv o pistă de aeroport.
Ca urmare, Statele Unite și-au intensificat prezența militară în zonă, supraveghind îndeaproape lucrările, care amenință libertatea traficului comercial în această zonă strategică.
Tonul între cele două părți s-a încins: s-a ajuns la ultimatumuri, dar nici o parte nu este dispusă să cedeze. Experții au apreciat că riscul unei ciocniri militare între americani și chinezi este major.
Peste toată această încâlceală de fire care duc la dinamite diferite, relațiile militare și economice dintre Rusia și China sunt din ce în ce mai înfloritoare, în vreme ce un raport al Comisiei SUA-China din Congresul american avertiza anul trecut că America este pe punctul de a-și pierde superioritatea militară în zona Asia - Pacific, în favoarea Beijingului.