Încă o biserică din Republica Moldova a trecut la Mitropolia Basarabiei. Și alte parohii vor face mutarea
- Nicolae Comănescu
- 28 mai 2024, 13:40
În Republica Moldova, Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău, a decis să se transfere la Mitropolia Basarabiei.
Vestea legată de această importantă mișcare a fost anunțată de către reprezentantul Mitropoliei Basarabiei, Ion Marian, responsabil de primirea noilor parohii, care a spus pentru Europa Liberă că mai sunt parohii „pe cale de aderare”.
Încă o parohie din Republica Moldova a decis să se transfere la Mitropolia Basarabiei și să iasă de sub influența nefastă a Rusiei
Paroh al bisericii din Ciorescu de 28 de ani, Vasile Stamati a afirmat că decizia de a adera la Mitropolia Basarabiei a fost luată acum câteva luni, împreună cu enoriașii și autoritățile publice locale.
Vicarul Mitropoliei Moldovei, Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, a declarat că preotul Vasile Stamati va fi oprit „din a săvârși cele sfinte”, iar o decizie privind caterisirea lui va fi luat de Sinod.
„Știam că este o problemă în parohia din Ciorescu, dar parohul ne-a asigurat că nu are gând să adere la Mitropolia Basarabiei. Urmează să fie adoptată o decizie de către Mitropolitul Vladimir, referitor la acest preot”, a spus Ioan Moșneguțu.
Luna trecută, Mitropolitul Vladimir le-a transmis preoților care au părăsit Mitropolia Moldovei „să se pocăiască” și să se reîntoarcă „în sânul Bisericii Ortodoxe din Moldova”.
Sunt zeci de preoți au părăsit deja Mitropolia Moldovei (din cadrul Patriarhiei Ruse) și au trecut la Mitropolia Basarabiei (parte a Bisericii Ortodoxe Române) în ultimii ani. Ei au explicat că nu sunt de acord cu sprijinul exprimat de Patriarhia Moscovei pentru invazia rusească în Ucraina.
Cele două biserici ortodoxe care activează pe teritoriul Republicii Moldova - subordonate Patriarhiei Moscovei și, respectiv, Patriarhiei Române, își dispută reciproc statutul canonic încă din 2002, când Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial de către guvernul moldovean, după o hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului, conform jurnaliștilor de la Europa Liberă.