Evenimentul Zilei > Social > Înapoi la școală dacă vrei job afară
Înapoi la școală dacă vrei job afară

Înapoi la școală dacă vrei job afară

Angajatorii străini care recrutează lucrători din România au început să ceară buna cunoaștere a limbii țării respective sau măcar a englezei.

Cresc pretențiile la angajare pentru românii care țintesc un job în țările europene. Astfel, zeci de posturi sunt active în acest moment în rețeaua europeană de recrutare EURES, dar angajatorii cer cunoașterea fluentă a limbii țării respective sau măcar a englezei.

Astfel, pentru Elveția sunt disponibile 10 locuri de muncă pentru tinerii cu vârste între 20 și 29 de ani interesați să ajute familiile elvețiene să-și îngrijească copiii.Oferta se adresează doar celor care vorbesc limba germană sau engleză fluent, și, eventual, au experiență în creșterea copiilor. Contractele sunt pe durata de un an cu posibilitatea prelungirii la doi ani. Pentru 30 de ore de muncă pe săptămână angajatorul oferă 700 de franci elvețieni net (circa 670 de euro).

Alte beneficii oferite sunt asigurările de sănătate și de muncă plătite, 120 de lecții de limbă germană și franceză suportate de familia angajatoare, precum și disponibilitatea de călătorie în Elveția. Oferta e valabilă până pe 10 august.

Germania are nevoie de meseriași

Pentru o serie de joburi în Germania angajatorii vor doar persoane care știu bine limba și, în plus, s-a introdus perioada de probă de șase luni la contractele pe durată nedeterminată. Astfel, un job de comisionar poate fi ocupat doar dacă acesta are cunoștințe avanasate de limbă germană, nivel B2. Pentru 11,50 de euro brut pe oră și o normă de muncă de 39 de ore pe săptămână, angajatorul cere de la angajat să aibă certificat de stivuitor, disponibilitatea de a lucra în schimburi și o condiție fizică bună. Contractul este pe perioadă nedeterminată, cu șase luni de probă. Oferta e valabilă până pe 30 august. Alte oferte în această țară sunt cele pentru agenți de pază plătiți cu 8,5 euro brut pe oră și cu asigurările de sănătate și sociale incluse. Se cer cunoștințe foarte bune de limba germană. Contractul este tot pe perioadă nedeterminată, cu șase luni de probă. Ale meserii disponibile sunt cele de sudor, tehnician în sisteme de securitate, agent de securitate, mecatronist, tehnician electrotehnist, tîmplar și fierar-betonist.

Cehia, oferte și pentru persoane cu handicap

Cehia are nevoie de 20 de muncitori la asamblare plătiți cu 550 de euro pe lună. Se cer studii primare, însă bune abilități de lucru pe calculator, precum și dexteritate mare. Alte 50 de posturi se adresează mai ales persoanelor cu handicap, tot cu studii primare și același salariu lunar. Acesta ar urma să lucreze în producție ca operatori. În anunțul de angajare nu se specifică nimic referitor la limba străină pe care ar trebui să o cunoască aceia care vor să aplice.

Marea Britanie are o ofertă de 20 de postrui pentru îngrijitori de bătrâni, care să cunoască engleza la nivel mediu. Oferta expiră pe 30 iunie.