Înalta Curte hotărăște soarta lui Petre Roman

Înalta Curte hotărăște soarta lui Petre Roman

Secția penală a ICCJ judecă miercuri cererea procurorului general de redeschidere a urmăririi penale pe numele fostului premier Petre Roman pentru infracţiuni contra umanităţii.

Procurorul general interimar Bogdan Licu a infirmat lunea trecută soluţia de clasare dispusă de procurorii militari în Dosarul Revoluției faţă de Petre Roman în dosarul Revoluţiei. De asemenea, a infirmat decizia de clasare pe numele lui Teodor Brateş, fost redactor-şef la Televiziunea Română. Procurorul general a dispus şi infirmarea, ca nelegală şi netemeinică, a soluţiei de clasare dispusă cu privire la infracţiunile de omor, omor calificat, genocid. Totodată, a fost infirmată soluţia de clasare dată cu privire la plângerile formulate de un număr de 672 de persoane având ca obiect săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.

Revoluționarul Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 decembrie 1989, a spus la RFI că procurorul general al României era obligat să redeschidă o parte din ancheta care-i vizează pe fostul premier Petre Roman și pe fostul redactor șef al TVR Teodor Brateș în Dosarul Revoluției.

Teodor Brateș era omul cu zvonistica. El primea de la etajul 11 unde Marțian (n.red. - Dan Marţian s-a numărat printre fondatorii Consiliului Provizoriu al Frontului Salvării Naţionale, a fost membru fondator al ''Clubului 22 TVR'' şi a fost distins cu medalia ''Revoluţia română din decembrie 1989'') și echipa lui Iliescu și a lui Brucan, transmitea toate acele tâmpenii, practic o diversiune incredibilă, care s-a făcut prin intermediul Televiziunii Române, apă otrăvită, teroriștii ies din toate catacombele samd. Diversiunea după 22 decembrie aparține grupării pro-Moscova a lui Ion Iliescu. Până în 22 decembrie, crimele și arestările, care nu sunt puține - e vorba de vreo 2.000 de oameni la Timișoara și la București (în perioada 16 – 22 decembrie), câteva sute de morți și aproape 1.000 de răniți  - despre aceștia sigur că nu avem ce să spunem altceva decât că au fost reprimați, așa cum spune CEDO, de către forțele represive ale regimului comunist (Armată, Miliție, Securitate și gărzi patriotice). Petre Roman e în toate pozele! Petre Roman a fost prim-ministru (de facto - n.red) din 22 decembrie. Ce vorbește Petre Roman?”, a declarat Teodor Mărieș.