În UE presa scrisă e suvenționată. În România e împinsă la faliment

În UE presa scrisă e suvenționată. În România e împinsă la faliment

Butada „Presa moare, dar nu se predă” e frumoasă, dar nu se spune nimic de agonia celei mai vechi și frumoase ramuri a acestei bresle. Leacuri există și alte țări le aplică deja. În România ziarele se sufocă de „nosocomialele” din Finanțe

Presa scrisă, „câinele de pază al democrației”, este în pragul inaninției. Dar dacă alte țări au găsit „perfuzii” de finanțare pentru ziarele lor, în România jurnaliștii au fost preocupați, o perioadă, mai mult de autocanibalizare decât de promovarea intereselor lor care ar trebui să coincidă, invariabil, cu cele publice. Invazia site-urilor și blogurilor, criza de la sfârșitul anilor 2000 și lipsa unei politici coerente a patronatelor din presă, prin care conținutul editorial publicat pe internet să fie plătit și nu difuzat gratuit, a dus la dispariția a mai mult de jumătate din publicațiile care nu mai demult de zece ani umpleau tarabele. Salariile în presa scrisă în cel mai fericit caz au stagnat și mulți jurnaliștilor s-au reprofilat.

State din UE subvenționează presa cu zeci de milioane de euro

Alte țări din UE precum: Suedia, Austria, Danemarca, Finlanda, Franța și chiar Ungaria au înțeles pericolul extincției acestei ramuri istorice a breslei jurnaliștilor și au luat măsuri de subvenționare a presei scrise. Ori prin reducerea sau eliminarea TVA-ului, ori prin suvenții operaționale sau facilități de distribuție. În Ungaria subvențiile se ridică anual la 70 de milioane de euro iar în Franța subvențiile directe ating 87,7 milioane de euro, iar cele indirecte sunt aproape 250 de milioane de euro. La noi majoritatea societăților care editează ziare naționale sunt în insolvență sau foarte aproape și statul le ajută să moară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Soluțiile sunt la îndemână

Dar iată că se coagulează și în România o manevră de revitalizare. Patronatul Difuzorilor de Presă a depus la Guvern un proiect de ordonanță de urgență cu „măsuri de susținere a difuzării presei scrise și a distribuției de abonamente“. S-au alăturat demersului și editurile de presă, prin Patronatul Presei din România - Romedia. Difuzorii de presă cer Guvuernului: subvenționarea prețului unor abonamente anuale la cotidianele și săptămânalele centrale și locale, corespunzător unei cote de 10% din tirajul mediu lunar înregistrat în anul anterior; scutirea de la plata impozitului pentru sediile administrative, depozitele, magazinele, chioșcurile și autovehiculele folosite în distribuția de presă pe perioada 1 iulie 2016 – 31 decembrie 2026 și stabilirea unei chirii de ocupare a domeniului public de maximum 0,5 lei/mp/zi pentru spațiile pe care sunt amplasate magazinele și chioșcurile de presă.

S-a înfiripat, în sfârșit, un dialog cu Ministerul de Finanțe

Ar mai fi foarte utile vouchere pentru 50% din cheltuielile cu benzina, energia electrică și gazele consumate de mașinile, sediile, depozitele, magazinele și chioșcurile implicate în difuzarea presei. La rândul lor, editurile de presă au o serie de propuneri care le privesc strict pe ele, de pildă: vouchere pentru 50% din cheltuielile pentru hârtia de ziar, consumabile tipografice și abonamente de telecomunicații; programe de subvenționare pentru proiecte jurnalistice de anvergură; subvenții pentru dotări IT, mentenanță și servicii în vederea tranziției de la varianta tipărită la online; TVA de 6,5% la publicitate. „Am fost la Comisia de Dialog Social, din cadrul Ministerului de Finanțe, unde am discutat despre introducerea acestor scutiri de taxe în ordonanța de modificare a Codului Fiscal, care, foarte probabil, va ajunge în Guvern la aprobare miercurea viitoare”, a declarat Adrian Tudor Moroianu Geamăn, președintele PDP.