Editura Evenimentul si Capital

În timp ce CEDO ne amenință cu o amendă de 80 de milioane de euro pe an. Administrația Națională a Penitenciarelor plimbă presa prin pușcării ca să se vadă ce bine trăiesc deținuții

Spațiul minim pentru o persoană privată de libertate este de 4 mp. Nu este respectat în aproape niciun penitenciar din România
Autor: | | 8 Comentarii | 5525 Vizualizari

România riscă o amendă anuală uriașă de la CEDO, dacă nu-și îmbunătățește condițiile de detenție. Ministerul Justiției nu are bani nici pentru amendă și nici pentru schimbarea situației. Ieri, șefii pușcăriilor au încercat o lovitură de imagine. EVZ a fost la Poarta Albă și Rahova. ANP a reușit să-și dea cu stângul în dreptul

Multe pușcării din țară au organizat, ieri, „Ziua porților deschise”, pe motivul că miercuri vor fi sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii gardienilor din penitenciare. În fapt, ANP a încercat să profite pentru a arăta ce condiții bune și foarte bune au deținuții din România. Și numai pe alea le-au arătat. E greu de crezut că ar fi expus opiniei publice tocmai punctele vulnerabile ale sistemului, în contextul în care, în martie România a fost condamnată la CEDO pentru condiţiile din penitenciare, iar în curând ar putea fi obligată să plătească despăgubiri uriaşe. Chiar ministrul Justiției, Raluca Prună, a confirmat că suma cu care va fi amendată România va fi de 80 de milioane de euro pe an, dacă nu va convinge CEDO, până în septembrie, că situația din penitenciare s-a îmbunătățit considerabil.

Bâlbe între ministere

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat o decizie pilot pe această temă, în luna martie. Ministerul Justiţiei nu a recunoscut iniţial existenţa acestei decizii, deşi Ministerul de Externe ştia că hotărârea nu doar că exista, dar a şi fost aplicată deja în patru cauze. Într-un comunicat comun, cele două ministere au cerut CEDO să nu aplice, încă, sancţiuni şi promit rezolvarea situaţiei condiţiilor de detenţie.

În patru cauze introduse împotriva ţării noastre în care au fost reclamate condiţiile din penitenciare, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a aplicat procedura hotărârii pilot. Aceasta se referă inclusiv la supraaglomerarea închisorilor, aşa cum rezultă dintr-un comunicat al Ministerului de Externe.

Prună: „Peste tot sunt camere unde nu se respectă standardele”

Într-un interviu publicat săptămâna trecută de Hotnews, Ministrul Prună spune ca Italia a fost condamnată la plata a 8 euro pe zi, pe cap de deținut, din cauza condițiilor din închisori și susține că în fiecare din cele 36 de penitenciare din Romania sunt probleme în ce privește spațiul de minim patru metri pătrați de care ar trebui să se bucure un deținut. „Eu cred că sunt în toate penitenciarele camere în care nu se respectă standardele minime și când spun asta mă refer numai la cei patru metri pătrați de deținut. În fiecare penitenciar există de exemplu camere în care se respectă asta pentru că am persoane condamnate care și-au obținut dreptul la patru metri în instanță și atunci penitenciarul trebuie să execute hotărârea și oferi patru metri înghesuindu-i pe ceilalți încă și mai mult”, a recunoscut Raluca Prună.

Un mort la trei zile, în puşcăriile românești

O statistică a MJ arată că, din anul 2008 până în luna mai 2016, 837 de persoane au murit în puşcării sau în arest preventiv. Ceea ce înseamnă că în puşcăriile româneşti moare câte un deţinut la aproape fiecare trei zile. Printre cauzele deceselor se numără „cauze medicale”, sinuciderea şi crima. Bolile care i-au răpus pe majoritatea deţinuţilor decedaţi explică de ce media de vârstă a celor care au murit în închisori este foarte scăzută, sub 50 de ani, comparativ cu speranţa de viaţă de peste 70 de ani. Din cele 837 de decese, 85 s-au produs în rândul celor arestaţi preventiv din 2008 în 18 mai 2016. Anul în care s-au produs cele mai multe decese în închisori este 2014: 114. Recordul deceselor din arest s-a înregistrat în 2012: 17. Pe ani, situaţia deceselor se prezintă astfel: 2008 - 75 în penitenciare, 7 în arest; 2009 - 78 și 10; 2010 - 70 și 10, 2011 - 80 și 10; 2012 - 102 și 7; 2013 - 96 și 11; 2014 - 114 si 8; 2015 - 107 și 8, iar în 2016, până la data de 18 mai s-au înregistrat 30 de morţi în închisori şi 4 în arestul preventiv. MJ nu a comentat sau explicat în nici un fel aceste date. (Ionel Dancu)

Ziua porților întredeschise la temuta pușcărie Rahova

Penitenciarul de maximă siguranță Rahova și-a deschis porțile, două ore, pentru presă, ong-uri și curioși. Din cei 1.135 de deținuți ai pușcăriei doar câțiva au putut fi văzuți, cu interdicția de a fi fotografiați și intervievați. La fel și cu gardienii. Din tot penitenciarul a putut fi vizitată o singură secție. Cea în care sunt încarcerați traficanții consumatori de droguri care au intrat într-un program care le asigură condiții foarte bune de detenție. Astfel, cei 22 de „clienți/pacienți” ai Secției nr.7 stau în încăperi cu maximum șase paturi, au televizor, mașină de spălat automată, o capelă, un club în care socializează, fac origami sau joacă jocuri de societate. Chiar și un calculator, evident, fără internet. Au o chicinetă dotată cu frigider și plită electrică unde își pot găti alimentele pe care le primesc sau și-le cumpără de la „duty free”-ul închisorii. Au chiar și câte un telefon în celulă, în care pot suna pe oricine doresc, la orice oră. Bani să aibă, că minutul pe fix e 19 bani și cel pe mobil 60 de bani. În această secție sunt acceptați doar condamnații care n-au avut abateri disciplinare și care mai au puțin până la liberare.

„Camera intimă” și „Vorbitorul”, interzise la fotografiat

Ce avere avea, de fapt, Nicolae Ceausescu! Unde se afla banii ACUM

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI