Uniunea Europeană va putea să accelereze planurile de extindere ale blocului comunitar. Macedonia de Nord a primit undă verde de la un nou lideri din Bulgaria pentru aderarea la grupul european.
Luni, parlamentarii bulgari l-au votat pe Kiril Petkov, un antreprenor cu studii la Harvard, în funcția de prim-ministru și au aprobat componența guvernului său de largă coaliție, punând capăt unor luni de blocaj politic în cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene.
„Toleranță zero față de corupție”, deviza noului guvern bulgar
Petkov, în vârstă de 41 de ani, a cărui nouă facțiune centristă PP a câștigat în noiembrie cele trei alegeri naționale din Bulgaria din acest an, a obținut o majoritate de 134 de voturi în parlamentul de 240 de membri pentru a prelua frâiele țării balcanice.
El va conduce o coaliție de guvernare fără precedent cu socialiștii de stânga, partidul anti-sistem ITN și partidul de centru-dreapta Bulgaria Democratică, uniți sub deviza „Toleranță zero față de corupție”, pentru un mandat de patru ani.
Făcând apel la toți legislatorii să susțină modificările legale necesare pentru a revizui sistemul judiciar, el a declarat în fața camerei: „Voi insista ca corupția, de la cel mai de jos până la cel mai înalt nivel, să fie expusă”.
Noul guvern preia conducerea după opt luni de impas politic și două administrații interimare, după ce furia împotriva corupției la nivel înalt a pus capăt guvernării de un deceniu a fostului premier de centru-dreapta Boyko Borissov.
Bulgaria promite că va facilita demersurile astfel încât Macedonia de Nord să adere la UE
Noul lider a precizat, de asemenea, că va facilita ambițiile Macedoniei de Nord de a intra în UE, ceea ce reprezintă un impuls uriaș pentru extinderea blocului comunitar.
„Vom propune un nou proces [privind Macedonia de Nord], foarte rapid, cu un termen limitat, de doar șase luni”, a spus Kiril Petkov pentru The Financial Times.
Cele șase țări din Balcani - Serbia, Kosovo, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Albania și Macedonia de Nord - au o „perspectivă europeană oficială”, codul UE pentru o eventuală aderare la cel mai mare bloc comercial din lume, deși procesul este în mare parte blocat.
Pentru țările din Parteneriatul estic, UE oferă bani, asistență tehnică și acces larg la piață, după ce a încheiat acorduri de liber schimb cu Tbilisi, Chișinău și Kiev, în schimbul adoptării normelor democratice, administrative și economice ale UE.
Ucraina întâmpină greutăți în procesul de aderare la blocul comunitar
În ciuda lipsei de promisiuni din partea UE, premierul ucrainean Denys Shmygal a declarat săptămâna trecută la Bruxelles că până și pașii spre integrare îngrijorează Moscova, citând o campanie rusă de a frâna impulsul ucrainean de aderare la blocul comunitar. Moscova respinge acuzațiile.
Situația actuală din Balcani a fost, de asemenea, discutată în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai G7 de la Muzeul din Liverpool din weekend. La reuniunea de acum trei ani, liderii celor șase țări și-au luat angajamente într-o serie de declarații comune privind cooperarea regională și relațiile de bună vecinătate, crimele de război și persoanele dispărute pe teritoriul fostei Iugoslavii.