Studiul care dă fiori! În România este încă risc maxim de infectare cu COVID-19

Studiul care dă fiori! În România este încă risc maxim de infectare cu COVID-19

Într-un studiu realizat de grupul internațional EndCoronavirus se arată că țara noastră se află în continuare în rândul statelor care se confruntă cu un risc maxim al pandemiei de COVID-19.

Potrivit specialiștior în România media cazurilor noi de infectări este cuprinsă între 300 și 350.

Studiul a fost realizat cu participarea a peste 4.000 de voluntari epidemiologi, clinicieni, statisticieni și activişti civici.

Alte state cuprinse în zona roșie, despre care experții precizează că guvernele trebuie să ia acțiuni imediate și să intensifice restricțiile sunt Statele Unite, Suedia, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Canada sau Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

În zona galbenă de risc se află state care au început să cunoască depășirea vârfului pandemiei, cu scăderi semnificative ale cazurilor de infectări: Germania, Belgia, Italia, Spania, Israel sau Olanda.

Pe de altă parte, din Zona verde fac parte statele care aproape că au scăpat de pandemia de COVID-19: Australia, Austria, Grecia, China sau Coreea de Sud.

În acest context Grupul EndCoronavirus recomandă mai multe măsuri guvernelor care se află în zona roșie de risc pandemiz: Înființarea de facilități pentru a izola persoanele infectate de membrii familiei lor.

„Dacă vă aflați într-o zonă verde cu o transmisie comunitară mică sau deloc, impuneți restricții de călătorie și redeschideți economia locală. Pentru zonele roșii, restricționați deplasările către exterior pentru a evita infectarea altora. Pentru călătorii esențiale, trebuie impusă carantina obligatorii pentru a evita răspândirea virusului.

Testarea vă permite să identificați persoanele infectate și să le separați de restul comunității.

Reducerea transmiterii prin faptul că toată lumea poartă o mască de față este simplă, ieftină și extrem de eficientă.

Stai departe de zonele aglomerate și păstrează cât mai multă distanță între vecinii apropiați. Cei cu comorbidități (persoanele în vârstă, supraponderali, imunocompromise etc.) ar trebui să fie ultimii reintroduși în societate, deoarece sunt cei mai vulnerabili.

Redeschiderea prea devreme riscă să declanșeze din nou o creștere exponențială. Acest lucru ar putea șterge toate beneficiile obținute în acest moment în urma blocării. Ar putea crește numărul total de decese, astfel încât să copleșească sistemul medical și să creeze un scenariu în care este necesară o altă blocare” se arată în studiul grupului internațional EndCoronavirus

În ciuda evoluției pandemiei în România, care nu cunoaște încă o scădere a numărului de cazuri,  starea de urgență nu va fi prelungită în România după data de 15 mai, ci va fi înlocuită cu starea de alertă.

Ca atare, autoritățile din România vor relaxa restricțiile impuse începând cu luna martie. Astfel, este posibil ca după data de 15 mai românii să se poată deplasa în interiorul localităților fără a mai declara în prealabil unde se duc, lucru ce nu va fi valabil și pentru călătoriile interurbane, ce vor fi permise doar pentru motive justificate, precum, spre exemplu, cele profesionale.

Tot din 15 mai se vor redeschide și frizeriile, cabinetele stomatologice și muzeele. Chiar și așa, încă vor fi interzise grupurile mai mari de trei persoane, iar președintele Iohannis a precizat că autoritățile vor evalua constant situația, astfel că la fiecare două săptămâni, după caz, ar putea fi relaxate sau reinstituite o serie de restricții, potrivit b1.ro