Evenimentul Zilei > Actualitate > În plină pandemie, NATO cere menținerea cheltuielilor pentru Apărare
În plină pandemie, NATO cere menținerea cheltuielilor pentru Apărare

În plină pandemie, NATO cere menținerea cheltuielilor pentru Apărare

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord Atlantice, a îndemnat statele membre să-și mențină obiectivul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.

Solicitarea lui Jens Stoltenberg a fost făcută în ciuda faptului că pandemia Covid-19 afectează bugetele naționale. Realitate pe care și secretarul general al Alianței a recunoscut-o.

Pandemia Covid-19 va avea „consecinţe severe” asupra bugetelor guvernelor, deşi este prea devreme pentru a evalua efectele pe termen lung, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a evidenţiat că aliaţii din NATO au decis să îşi impulsioneze cheltuielile cu apărarea „deoarece trăim într-o lume mai nesigură şi mai imprevizibilă„.

„Acest lucru nu s-a schimbat. Aşa că mă aştept ca aliaţii să îşi menţină angajamentul de a investi mai mult în securitatea noastră”, a adăugat el, scrie Agerpres.

Președintele american Donald Trump le-a cerut insistent aliaților din NATO să aibă o țintă de alocare a 2% din PIB al lor pentru apărare, criticând în special Germania pentru procentul redus alocat apărării.

NATO a informat că 9 din cele 29 de state membre ale Alianței au atins acest scop anul trecut.

Cheltuielile pentru apărare au crescut în general cu 4,6% în 2019 comparativ cu 2018, fiind al cincilea an consecutiv de majorare.

Prin creşterea investiţiilor în securitate şi în forţele armate, aliaţii din NATO îşi sporesc capacitatea de a gestiona crizele, dezastrele naturale şi alte evenimente neprevăzute, a spus Stoltenberg.

Stoltenberg a evidenţiat logistica şi sprijinul armatei puse la dispoziţie în contextul pandemiei de coronavirus, cum ar fi spitalele militare şi ajutorul la controalele de la frontierele naţionale.

Criza a determinat NATO să îşi adapteze operaţiunile, de exemplu prin modificarea sau anularea exerciţiilor militare. Însă Stoltenberg a spus că situaţia actuală nu afectează capacitatea Alianței de a acţiona.

„Forţele noastre sunt pregătite. NATO funcţionează. Iar dacă va fi nevoie, suntem capabili să acţionăm”, a subliniat Jens Stoltenberg.